Vjetar ometa početak takmičenja na „26. Otvorenom prvenstvu“

SRNA
Vjetar ometa početak takmičenja na „26. Otvorenom prvenstvu“

PRIJEDOR - Padobranski kup istočne Evrope u skokovima na cilj "26. Otvoreno prvenstvo Prijedora"

Otvoreno prvenstvo Prijedora" koji je na aerodromu Urije okupio 65 takmičara svrstanih u 16 ekipa zvanično je otvoren, ali zbog veoma jakog vjetra skokovi padobranaca i takmičenje još nisu počeli. Član Upravnog odbora Aerokluba "Prijedor" Siniša Vujaković izjavio je da je po propisima dozvoljena brzina vjetra za održavanje takmičenja padobranaca sedam metara u sekundi, a trenutno je više od devet metara i u naletima i veća.

"Zbog bezbjednosti naših takmičara i poštovanja propisa, takmičenje ne može da počne još i čekamo da se vjetar smiri", rekao je Vujaković. On je objasnio da je novi rejting takmičenja padobranaca koje u Prijedoru traje već četvrt vijeka nešto veći upravo ulaskom u seriju istočnoevropskog ciljaškog kupa.

"Naš je rejting prilično veliki u svijetu. Ovo je internacionalno takmičenje svjetskog ranga ne samo zato što imamo veoma jake takmičare, već zato što imamo zvanično FAI kategoriju dva", naveo je Vujaković.

Takmičarski skokovi trebali su da počnu jutros u 9.00 časova, ali je vjetar do daljeg odložio početak takmičenja nakon što su se učesnici postrojili i održana ceremonija otvaranja.

Predstavnik Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske Dragan Vuković pozdravio je sve učesnike Padobranskog kupa i istakao da vjeruje u uspjeh najboljih, dodajući da je ovo ministarstvo kao i ranijih godina spremno da podrži ovakvo takmičenje, kao i da će u ovoj godini Vlada Republike Srpske pomoći Aeroklubu "Prijedor" u realizaciji kandidovanih projekata. Direktor kupa Nenad Novaković izjavio je da se danas u Prijedoru održava po svom obimu i rangu jedno od najznačajnih sportskih takmičenjau BiH, pa i u regionu.

"Ova manifestacija zaslužuje mnogo veću pažnju i veći značaj nego što danas ima u javnosti, prije svega u privredi, politici jer vazduhoplovstvo, a padobranstvo posebno nije dobilo onaj status u odnosu na značaj koji ima", rekao je Novaković.

On je dodao da je ovo najbolja promocija grada Prijedora i nemjerljiv doprinos ovoj lokalnoj zajednici, ali i Republici Srpskoj.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević u ime grada domaćina pozdravio je sve učesnike, ističući da grad pokazuje da može da organizuje i ovako značajno takmkičenje budući da je ove godine napravljen iskorak i kup dobio karakter Padobranskog kupa istočne Evrope.

Organizator Petrovdanskog padobranskog kupa je Aeroklub "Prijedor", a pokrovitelji su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i grad Prijedor. Budući da takmkičenje traje dva dana, organizatori vjeruju da će sutra imati više sreće sa vremenom.

U Prijedor je stiglo 16 ekipa i to iz Rumunije, Mađarske, Poljske, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Italije, Srbije i BiH, kao i dvije ekipe sa arapskog poluostvra iz Emirata, odnosno Katara, te jedan Kanađanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana