Vjernici danas slave Svetog Andreja Prvozvanog: Evo šta je zabranjeno raditi

GS
Vjernici danas slave Svetog Andreja Prvozvanog: Evo šta je zabranjeno raditi

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom Andreju Prvozvanom, prvom sljedbeniku i prvom apostolu Hristovom, koji je stradao na krstu zbog odanosti novozavjetnoj vjeri.

Sveti Andrej je bio Jonin sin i stariji brat apostola Petra. Bio je ribar i učenik Svetog Jovana Krstitelja, a prvi je od apostol koji je pošao za Isusom.

Andrijevdan proslavlja i porodica Karađorđević. Ranije se Sveti apostol Andrej svetkovao i kao narodni praznik, jer je za vrijeme Karađorđa na taj dan Beograd oslobođen od Turaka.

Pošto pada u vrijeme božićnog posta na slavskoj trpezi uvijek je posna hrana.

Bio je apostol Carigrada i Rusije, patron ruskog carstva i doma Romanovih.

Sveti Andrej se smatra zaštitnikom velikih životinja. Sa njima razgovara, a one su mu pokorne. Nekada su Romi mečkari slavili Andrijevdan, vjerujući da ovaj svetac kroti medvjede kao pse, a da svijetom putuje jašući na ovoj zvjeri.

Uoči Andrijevdana se kuha kukuruz za medvjede, ili poseban kolač po imenu mečkina povojnica koji djeca rano odnesu na "mečkina mjesta", da medvjedi ne kolju stoku. U istočnoj Srbiji dan Svetog Andreja naziva se Mečkin dan.

Tako se u krajevima gdje ima medvjeda uoči ovog dana kuha kukuruz za njih. Ukućani ga ostave na krovu pa ga, ukoliko ga mečke ne pojedu, ujutro pojedu ukućani. Na ovaj dan, vjeruje se, medvjedi ne čine nikakvu štetu ljudima, zato tada ne treba ići u lov na njih.

Za ovaj dan su vezana i specfični običaji i vjerovanja: u Šumadiji se ne štavi koža niti se bilo šta sa njom radi, a u Homolju se ne radi ništa sa odjećom da je mečke ne bi pocijepale.

Vodeničari skupljaju priloge u brašnu, od koga prave "hljeb za mečku", za koji tvrde da ostaje svjež godinu dana.

Sveti Andrej preminuo je u 62. godini. Pošto je život posvetio iscjeljivanju ubogih i bolesnih, vjeruje se da su njegove mošti nastavile to da rade. Glava ovog sveca nalazi se u Rimu, a jedna njegova ruka u Moskvi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana