Visoka temperatura za sada ne ugrožava ozime ratarske kulture

Srna
Foto: printscreen

BIJELjINA- Visoka dnevna temperatura vazduha za ovaj period zime za sada ne ugrožava ozime ratarske kulture, a ako duže traje, može izazvati pokretanje fizioloških procesa kod ranocvjetajućih voćnih vrsta, što smanjuje njihovu otpornost na nisku temperaturu, navodi se u Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.


Trenutne vremenske prilike omogućavaju obavljanje predviđenih poljoprivrednih radova za ovo doba godine na otvorenom, dok dospjele padavine početkom i krajem sedmice održavaju povoljnu vlažnost zemljišta, što će biti od velikog značaja za nastavak vegetacije.

Agrometeorolozi napominju da je porast temperature vazduha tokom proteklih dana uslovio početak aktivnosti pojedinih insekata štetočina, kao što su repina pipa, kruškina buva, koje u takvim uslovima intenzivnije polažu jaja.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za vikend se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, uz prolazne padavine kiše, susnježice i snijega.

Minimalna temperatura vazduha biće od minus osam do minus tri, na jugu oko nula stepeni, u višim predjelima od minus 15 do minus osam, dok će maksimalna biti u rasponu od četiri do šest, na jugu 12, a u višim predjelima od minus četiri do dva stepena Celzijusova

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana