Visoka školarina prepreka za željeni fakultet

Anita Janković Rečević
Visoka školarina prepreka za željeni fakultet

BANjALUKA - Brucoši koji nisu uspjeli da upišu studij na teret budžeta moraće izdvojiti i do 4.000 maraka za godišnju školarinu na željenom fakultetu, što je za studente koji dolaze iz višečlanih porodica prevelika, često i nedostižna suma novca zbog čega je pokrenuta inicijativa da budu oslobođeni plaćanja.

Inicijativu na adrese Univerziteta u Banjaluci i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS uputilo je banjalučko Udruženje porodica sa četvoro i više djece.

Uzimajući u obzir situaciju u zemlji i troškove života koji su iz dana u dan sve veći, u pomenutom udruženju tvrde da djeca iz višečlanih porodica imaju poteškoće pri finansiranju redovnih studija, zbog čega traže da budu oslobođeni plaćanja školarine.

- To bi mnogo značilo porodicama. Ima mnogo djece kojima su studije uskraćene jer ne mogu finansirati školovanje iako bi rado išli na fakultet, a porodice koje nađu način da plate visoku školarinu bi taj novac mogle da iskoriste za druge namjene. U situaciji kada nas je sve manje i manje porodice sa četvoro i više djece su najbitnije u našem društvu, stoga im se mora pomoći i izaći u susret gdje god je to moguće - kaže za “Glas” predsjednik banjalučkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović.

Navodeći da samo u Banjaluci ima oko 290 studenata koji potiču iz višečlanih porodica, Radovanović tvrdi da je ranije po ovom pitanju razgovarao sa nadležnima, ali da nije bilo velikog sluha te da su uglavnom prebacivali odgovornost s jednih na druge.

Banjalučanin Milorad M, otac četvoro djece priča za “Glas” kako njegov sin nije uspio da upiše studij na teret budžeta već je primljen na samofinansiranje na Medicinskom fakultetu u Banjaluci gdje školarina za takve studente iznosi 4.000 maraka.

- To je preveliki iznos za roditelje koji imaju još troje, četvoro i više školaraca. Previše je čak i za roditelje sa jednim ili dva djeteta, a kamoli za višečlane porodice. Smatram da bi institucije sistema kojima su puna usta pronatalitetne politike morale i ova pitanja uzeti u obzir. Iako imam solidnu platu ne znam kako ću izaći na kraj sa svim tim troškovima studiranja jer nije to samo školarina. I knjige su vrlo skupe, plus svakodnevni troškovi života koji su ogromni. Moj sin je još kao mali maštao da studira medicinu i kako mu sad to uskratiti - ispričao je ovaj otac, navodeći da bi im puno značilo kada bi nadležni donijeli odluku za oslobađanje plaćanja školarine.

Na Univerzitetu u Banjaluci navode da su zaprimili pomenutu inicijativu te da će ista biti upućena na sjednicu Senata koja će biti održana 19. septembra.

- Ukoliko bude usvojena, zahtjev će biti proslijeđen resornom ministarstvu na dalje postupanje. Upravni odbor Univerziteta može donijeti odluku da u jednoj akademskoj godini najviše pet studenata oslobodi plaćanja školarine, ali uz prethodnu saglasnost resornog ministarstva, odnosno Vlade Srpske - rekli su iz Univerziteta. 

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić ističe da visoke školarine plaćaju oni studenti koji nisu imali dovoljno bodova da budu primljeni na budžet.

- Kao fakultet nemamo zakonsku mogućnost da studente iz višečlanih porodica oslobodimo plaćanja školarine. Lično nemam ništa protiv da se stvori zakonsko uporište koje bi to omogućavalo. Treba jačati populacionu politiku Republike Srpske - kazao je Škrbić.

Cjenovnik

Studenti u Republici Srpskoj koji su finansirani iz budžeta plaćaju 42 marke godišnje, dok svi ostali moraju obezbijediti znatno više novca. Tako se školarina za samofinansirajuće studente kreće od 1.000 do 4.000 KM u zavisnosti od fakulteta koji je pod krovom banjalučkog Univerziteta, dok oni koji studiraju vanredno treba da plate od 440 KM do 2.000 maraka. Strani državljani za školarinu moraju izdvojiti od 2.000 do 8.800 KM. 

Budimir podržao inicijativu: Djeca iz višečlanih porodica da se oslobode plaćanja školarina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana