Višković: Treba posjećivati ostrvo Vido i slavu predaka prenositi pokoljenima

Srna
Višković: Treba posjećivati ostrvo Vido i slavu predaka prenositi pokoljenima

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković položio je danas vijenac na spomen-obilježja srpskim vojnicima na ostrvu Vido u Grčkoj, te pozvao sve ljude, naročito mlade, da dođu na ovo mjesto i "patriotski napune svoje baterije" kako bi mogli da slavu predaka prenose budućim pokoljenjima.

Višković je napomenuo da posjeta ostrvu Vido nije turističko putovanje, nego hodočašće, te da će na jednoj od narednih sjednica Vlade Srpske tražiti od Ministarstva prosvjete i kulture Srpske da u ekskurzije za učenike srednjih škola uvrsti i posjetu ovom mjestu.

"To su naši preci zaslužili i to je najmanje što možemo da učinimo da im se odužimo. Jer, kao što Jevreji imaju svoje hodočašće, to je za Srbe Krf i ostrvo Vido", rekao je Višković.

On je istakao da ta mjesta treba posjetiti, vidjeti i prenositi utiske svima koji nisu bili u prilici da dođu.

"Naročito mladima koji su danas podložni manipulacijama društvenih mreža i neodgovornih medija. Treba da dođu da vide i uvjere su u svoju istoriju. Sigurno će se onda drugačije ponašati prema svojoj zemlji", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, mauzolej na ostrvu Vido je mjesto koje oduzima dah za trenutak, jer se u njemu nalaze više hiljada posmrtnih ostataka srpskih vojnika stradalih u Prvom svjetskom ratu.

"Ovdje su sakupljeni ljudi koji su bili sahranjeni širom Krfa na više od 27 grobalja koji su se u to vrijeme nalazila na ovom prostoru. Sada je to objedinjeno na jednom mjestu kako bi im se mogao odati pijetet prema djelima koje su učinili za dobrobit svog naroda i svoje zemlje", rekao je Višković.

On je napomenuo da je to bio najveći egzodus srpskog naroda u istoriji u kojem je stradao veliki broj vojnika i civila, sa komandantima.

Višković je napomenuo da su se probojem Solunskog fronta Srbi pobjednički vratili u svoju očevinu, odakle su morali u tom momentu da se sklone.

"Jer da se nisu sklonili u tom mentu, neprijatelj, koji je bio znatno moćniji i jači, porazio bi srpsku vojsku i natjerao je na kapitulaciju. To se na našu sreću, a na žalost svih koji su imali tu namjeru, nije desilo", rekao je Višković.

On je naveo da su se srpski vojnici na Krfu oporavili, prikupili snagu i volju, te zadojeni željom za slobodom u velikoj pobjedi zajedno sa saveznicima porazili neprijatelje u Prvom svjetskom ratu i donijeli Srbima slobodu na svim prostorima gdje su živjeli.

"Omogućili su nam da imamo maticu, svoju zemlju i da njegujemo sve ono što država može da priušti narodu", rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković započeo je danas radnu posjetu Grčkoj, gdje će se tokom narednih nekoliko dana sastati sa predstavnicima više grčkih institucija, kao i privrednicima i privrednim udruženjima.

Sjećanja na stradanje srpske vojske ne smiju da izblijede

Sjećanja na stradanje srpske vojske tokom Prvog svjetskog rata ne smiju da izblijede iz sjećanja svakog Srbina iako nas od jednog od najtragičnijih i najponosnijih događaja naše istorije dijeli više od stotinu godina, poručio je danas predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Višković, koji je danas na ostrvu Vido položio vijence na spomenik stradalim srpskim vojnicima u Velikom ratu, istakao je da su Srbi dok ih ima, dužni da baštine snažnu kulturu sjećanja na stradanje u Velikom ratu, svjedočeći o ogromnoj žrtvi koju je srpski narod pretrpio da bi mogao sačuvati otadžbinu, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

"Posjetom ostrvu Vido i svim drugim mjestima stradanja u ovoj regiji, naši mladi će na najbolji način razumjeti važnost i značaj patriotizma u slavu svojih predaka. Naši potomci moraju znati ko su im bili preci i koju žrtvu su podnijeli da bi oni sada živjeli u slobodi, i svoji na svome", rekao je Višković.

Predsjednik Vlade položio je vijence ispred Spomen-kosturnice i spomen- obilježja "Mornarički krst", odajući počast srpskim vojnicima, stradalim tokom Albanske golgote.

Nakon polaganja vijenaca, Višković je istakao da "Plava grobnica" i druga mjesta stradalništva srpske vojske na Krfu moraju predstavljati mjesto hodočašća za sve Srbe.

On je istakao da će na narednoj sjednici Vlade Republike Srpske biti donesena odluka da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uvrsti posjetu Krfu i ostrvu Vido u kalendar srednjoškolskih ekskurzija, kako bi mladi naučili, razumjeli, shvatili i bili ponosni na stradanje svojih predaka.

Predsjednik Vlade je naglasio da se mladima mora dati prilika da se lično uvjere u to koliku su žrtvu naši preci podnijeli tokom Prvog svjetskog rata i strahotama kroz koje su prošli.

Tokom posjete mauzoleju na ostrvu Vido, predsjednik Vlade upisao se u knjigu sjećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana