Višković: Srpski narod bio nosilac antifašističke borbe

SRNA
Višković: Srpski narod bio nosilac antifašističke borbe

BANjALUKA- Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je danas čestitiku povodom Dana ustanka protiv fašizma, 27. jula, uz ocjenu da je potlačeni srpski narod, pritisnut užasavajućim ustaškim zločinima, bio dominantni nosilac i generator antifašističke borbe na prostoru današnje BiH.

Višković je podsjetio da su na današnji dan, prije 81 godinu, dok je gotovo cijelu Evropu gazila fašistička čizma, najbolji izdanci srpskog naroda u herojskom Drvaru digli bunu protiv brutalnog okupatora, stajući kao jedan u front protiv fašističke pošasti.

"Potlačeni srpski narod, pritisnut užasavajućim ustaškim zločinima, bio je dominantni nosilac i generator antifašističke borbe na prostoru današnje BiH, a mi, njihovi potomci, kao i naši potomci, imamo trajnu obavezu da brižno čuvamo i baštinimo uspomene na te dane velike tuge, žrtve i ponosa", istakao je Višković u čestitki učesnicima Narodnooslobodilačke borbe, njihovim potomcima i svim građanima Republike Srpske.

Nažalost, dodao je, duhovi fašizma i danas lutaju ovim prostorima, u nekim drugim oblicima i formama, pokušavajući da izjednače žrtvu i koljača, djecu skončalu u bezdanima sa onima koji su ih u svom bezumlju i neljudskosti bacali u njih, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

"U ime naših predaka, nikada ne dozvolimo da protok vremena prekrije uspomenu na slavno, istorijsko dostignuće naših predaka, koji su u izuzetno teškim okolnostima smogli snage da se suprotstave i uzmu sudbinu u svoje ruke, podnoseći ogromnu žrtvu do konačnog oslobođenja. Slava im, i da ih nikada ne zaboravimo!", istakao je Višković.

Srpski ustanici u Drugom svjetskom ratu zauzeli su Drvar i Grahovo u borbi koju su poveli protiv ustaša i njemačkih okupatora. Napad na Drvar je u vrijeme postojanja SFR Jugoslavije proslavljan kao dan ustanka naroda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana