Više od dva miliona KM za sanaciju osnovnih škola u Srpskoj u ovoj godini

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske obezbijedila je u budžetu za ovu godinu dva miliona KM za obnovu i sanaciju 24 objekta osnovnih škola, a primarna je obnova područnih odjeljenja, rekla je ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Trivićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon današnje sjednice Vlade, istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture naknadno izdvojilo još 550.000 KM za adaptaciju dodatnih 16 objekata.

-Te škole su provele potrebne procedure i očekujemo da se krene sa rekonstrukcijama. Ministarstvo je odobrilo i 110.000 KM za nabavku i popravke kombi vozila, za učenike koji putuju, a koji nemaju mogućnost da koriste javni prevoz - rekla je Trivićeva.

Trivićeva je navela da je Vlada danas usvojila i informaciju o nastavku aktivnosti na izgradnji nove škole u banjalučkom naselju Paprikovac, za što je, prema procjenama, potrebno izdvojiti pet miliona KM.

-Zvanično nas je Grad Banjaluka obavijestio da je počela eksproprijacija zemljišta za školu, a sljedeći korak Ministarstva prosvete i kulture je objavljivanje poziva za izradu tehničke dokumentacije kako bismo krenuli sa daljom procedurom - naglasila je Trivićeva.

Ona je napomenula da bi toj školi gravitirano 922 đaka od prvog do devetog razreda.

Trivićeva je istakla da je Vlada danas i zvanično izdvojila sredstva za sanaciju Gimnazije Banjaluka.

-Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 296.478 KM, od čega je Kabinet predsjednika Republike izdvojio 100.000 KM, a Vlada odobrila 196.478 KM - rekla je Trivićeva.

Od planova za izgradnju novih škola, Trivićeva je navela školu u Istočnom Sarajevu, gdje je grad završio projektnu dokumentaciju i očekuje se početak gradnje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana