Više od 300.000 KM štete zbog nalijetanja vozila na divljač

Srna
Foto: Ilustracija

DOBOJ - Lovačko udruženje “Fazan” iz Doboja tereti se za više od 300.000 KM za štetu nastalu nalijetanjem vozila na divljač u protekle četiri godine, što dovodi u pitanje njegovu održivost, izjavio je predsjednik Udruženja Vedran Božičković.

U 70 odsto slučajeva u saobraćajnoj nezgodi učestvuje srneća divljač, zatim divlje svinje, a od kritičnih lokacija Božičković je naveo gotovo sve regionalne pravce, odnosno dionice Bušletić-Kožuhe, Rudanka-Johovac, Johovac-Šešlije–Podnovlje i Rudanka–Stanari.

Božičković očekuje da će primjena novog Zakona o lovstvu finansijski rasteretiti udruženja od plaćanja štete s obzirom na to da su od njegovog usvajanja već evidentirane četiri takve štete.

“Trenutno imamo 11 aktivnih sudskih sporova čija je vrijednost oko 100.000 KM. S obzirom na to da se vode po starom zakonu, mislimo da će ishodi biti kao i u prethodnim”, naveo je Božičković i dodao da je veoma teško dobiti spor.

On je pojasnio da su, u skladu sa novim zakonskim odredbama, mapirali kritične dionice gđe se dešavaju saobraćajne nezgode, saobraćajne znakove koji označavaju prisustvo divljači i proslijedili preduzeću “Putevi Republike Srpske”.

Božičković je ukazao da nove zakonske odredbe predviđaju da, ukoliko dođe do nalijetanja divljači na vozilo na auto-putu, za nastalu štetu u potpunosti odgovaraju “Autoputevi Republike Srpske”, što do sada nije bila praksa.

On je dodao da je na regionalnim putevima podijeljena odgovornost, odnosno ako se utvrdi da su u momentu nalijetanja na divljač lovci bili u lovu što je dovelo do izlijetanja na put, odgovornost pođednako snose udruženje i upravljač puta.

Kada je riječ o redovnim aktivnostima, Božičković je pohvalio saradnju Lovačkog saveza Srpske sa Resorom za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, od kojih se na godišnjem nivou dobijaju podsticaji.

“Mi smo u protekle dvije godine kroz podsticaje uspjeli da izgradimo gater za obuku pasa za lov na divlju svinju u Osječanima, obezbijedili veliki broj visokih čeka i lovno-tehničkih objekata”, kaže Božičković.

Ove godine konkurisali su i sa četiri projekta, uključujući adaptaciju fazanerije i zamjenu inkubatorskih stanica s obzirom na to da je uzgoj fazana kapitalan za Udruženje, te za nabavku zimske prihrane za divljač, promociju lovnog turizma.

Božičković je naveo da je novi zakon pooštrio pravilnike za polaganje lovačkih i lovočuvarskih ispita, te omogućio da se psi, koji polože specijalistički ispit u lovu na predatore, mogu koristiti u lovu u februaru i martu, što će znatno uticati na smanjenje velike brojnosti predatora, poput lisice, šakala i kune.

On je ukazao na porast broja divljih svinja, te naveo da je, zahvaljujući preduzetim mjerama, prošle godine evidentiran samo jedan slučaj afričke kuge svinja na Putnikovom brdu, a da je ove godine u sedam naleta vozila na divlju svinju utvrđeno da su sve bile zaražena trihinelom.

On je ocijenio da su divlje deponije glavni razlog pojave trhinele kod divljih svilja koje su svaštojedi, ali da one utiču i na brojnost šakala.

“Od 1. septembra se otvara nova sezona lova na divlje svinje, pa ćemo viđeti pravo stanje sa trihinelom kod divljih svinja”, rekao je Božičković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana