Virus se širi, bijeljinski štab spava

Anita Janković Rečević, Danijela bajić
Virus se širi, bijeljinski štab spava

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić nezadovoljan je radom bijeljinskog kriznog centra, jer na terenu ne sprovodi propisane mjere za suzbijanje afričke kuge svinja, zbog čega najavljuje rigorozne kontrole i prijeti krivičnim prijavama.

Minić ističe da na području Bijeljine postoji 51 žarište afričke kuge svinja, od čega je sanirano 46 i uklonjeno 1.630 životinja te da uprkos takvoj situaciji niko iz Bijeljine nije zatražio pomoć ministarstva i Vlade Srpske, iako im je ona ponuđena.

- Ponašaju se kao da se ništa ne događa. Na terenu biosigurnosne barijere izgledaju kao da je neko selio namještaj pa mu ispale dvije suve spužve koje nemaju svrhu. Nema nikakvog obilježja koje upućuje na to da je riječ o dezinfekciji, nema rada Komunalne policije, po nekoliko dana se čeka na odvoz uginulih životinja - tvrdi Minić.

On je pozvao sve nadležne organe, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova da preispitaju ove opstrukcije, da bude utvrđeno ko nije reagovao, jer za ovakvo ponašanje mogu da slijede i krivične prijave.

Minić navodi da postoje i informacije da se vrši preprodaja i prevoz svinja te da dolaze nakupci iz FBiH, za čim nema potrebe, jer je Vlada RS sve ovo spremno dočekala odlukama i uredbama iz 2019. godine.

- Vlada Srpske je preuzela obavezu nadoknade štete svim poljoprivrednim proizvođačima i nema potrebe da se nešto krije - poručio je Minić i dodao da će isplata štete ići na teret Fonda solidarnosti, a obračunavaće se na osnovu tržišne cijene u momentu kada se desilo uginuće životinje.

Pomoćnik ministra za resor veterinarstva Dragana Oklješa rekla je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci da imaju i pritužbe mještana na rad Kriznog centra Bijeljina, kada je riječ o aktivnostima na suzbijanju kuge. Ona je upozorila da javna grobnica svinja nije pod nadzorom, što je propisano od strane Republičkog kriznog centra.

- Neko iz lokalnog kriznog centra ovo radi namjerno, jer su sva uputstva koja su bila potrebna dostavljena i ponuđena je pomoć - dodala je Oklješa.

Glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Ilijević najavio je od danas pojačan nadzor i rigorozne kontrole lokalnog kriznog štaba, rada veterinarskih inspektora u Bijeljini, komunalne službe i nadzora nad zakopavanjem u grobnici.

- Rigorozno ćemo kažnjavati svako pomjeranje svinja bez dokumentacije i kretanja bez dozvole. Kontrolisaćemo promet svih životinja u zaraženom i ugroženom području - zaključio je Ilijević.

Da se pojedinci u Bijeljini ne ponašaju odgovorno tvrdi i predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić, koji za “Glas” kaže da je situacija na terenu sve teža.

- Ostvaruju se najcrnje prognoze, od kojih su farmeri strahovali, a to je da će se zaraziti glodari, kune i ostale divlje životinje koje su mesožderi, jer jedu ostatke uginulih zaraženih svinja koje su nepropisno odložene. Biće nemoguće iskorijeniti bolest - tvrdi Maljčić.

On smatra da zbog različitih stranaka na vlasti na republičkom i lokalnom nivou najviše ispaštaju farmeri.

- Ne prozivam nijedne ni druge, ali tužno je to što nema saradnje na prevazilaženju problema - istakao je Maljčić.

Brčko distrikt

Na području Brčko distrikta registrovano je 19 imanja na kojima je otkrivena afrička kuga svinja, a šef vladinog Pododjeljenja za veterinarstvo Stevan Radić rekao je juče da je eutanazirano 355 životinja.

Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu predložiće Vladi distrikta da proizvođačima svinja iz Brčkog koji su zbog bolesti izgubili stočni fond bude nadoknađena kompletna šteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana