Vipotnik: Pohvaljeni napori ministarstva u ispunjavanju ciljeva iz zelene agende

Srna
Foto: BN

BANjALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik i rezidentni predstavnik UNDP-a Steliana Nedera usaglasili su se da je u svjetlu kandidatskog statusa neophodno što prije pripremiti projekte s kojima bi se apliciralo za sredstva iz IPA i drugih međunarodnih fondova za implementaciju mjera iz Zelene agende.

Na sastanku u Banjaluci je konstatovano i da je neophodno u najskorije vrijeme odrediti prioritete u prilagođavanju domaćeg zakonodavstva evropskim propisima. 

Nedera je istakla da su zaštita biodiverziteta, dekarbonizacija i energetska efikasnost ključni stubovi Zelene agende i Sofijske deklaracije o zelenom planu za zapadni Balkan i pohvalila sve napore koje Ministarstvo ulaže u ispunjavanju zacrtanih ciljeva iz ovih dokumenata, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske. 

Prema njenim riječima, sve obaveze koje BiH ima prema Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promjena blagovremeno se ispunjavaju, zahvaljujući angažmanu Ministarstva koje kao kontakt-institucija za ovu konvenciju predstavlja pokretačku snagu i za druge institucije. 

Vipotnik je zahvalio UNDP-u na spremnosti za proširenje saradnje i naglasio da su ciljevi Sofijske deklaracije i Zelene agende ključ za ostvarivanje napretka na putu evropskih integracija. 

Na sastanku je zaključeno da je dosadašnja saradnja Ministarstva i UNDP-a bila izuzetno uspješna, te izraženo uvjerenje da će ovo partnerstvo u narednom periodu biti dodatno osnaženo. 

U saopštenju se navodi da se Vipotnik sastao danas, u odvojenom susretu, i sa koordinatorom Programa UN za životnu sredinu /UNEP/ za zapadni Balkan Sonjom Gebert. 

Na sastanku je od UNEPA zatražena snažnija podrška upravljačima zaštićenim područjima kao i pomoć za uspostavljanje Ekološke mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana