Vidovdan kroz vijekove: Pregled značajnih događaja u srpskoj istoriji

GS
Vidovdan kroz vijekove: Pregled značajnih događaja u srpskoj istoriji

Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika, obilježava se danas, 28. juna, prema gregorijanskom kalendaru.

 Ovaj dan praznuju Srpska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva, kod Srba je poznat pod nazivom Vidovdan, dok se kod Bugara naziva Vidovden ili Vidov den.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz bogate istorijske baštine i događaja koji su se vezali za ovaj datum.

Jedan od najznačajnijih događaja je Kosovski boj koji se odigrao 1389. godine. U toj sudbonosnoj borbi, srpska vojska pod vođstvom kneza Lazara hrabro se suočila s turskom vojskom pod vođstvom sultana Murata. Iako je bitka završena bez odlučujuće pobjede, njen simbolički značaj za srpski narod ostao je neizbrisiv.

Knez Lazar je stradao, a njegovo mučeničko stradanje simbolizuje hrabrost i žrtvu u borbi za slobodu. Vidovdan je takođe prilika za obilježavanje crkvenog praznika Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika, koji se slavi od početka 20. vijeka.

Taj dan se osim svetog Amosa posebno sjeća kneza Lazara i drugih srpskih mučenika koji su položili svoje živote u borbi za vjeru i slobodu.

Osim Kosovskog boja, na Vidovdan su se odigrali i drugi važni događaji koji su ostavili dubok trag u istoriji.

Među njima su donošenje Namjesničkog ustava Kneževine Srbije 1869. godine, proglašenje rata Turskoj od strane Kneževine Srbije i Knjaževine Crne Gore 1876. godine, rasprava o Kneževini Srbiji na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Vidovdan je bio i datum atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, što je bio povod za izbijanje Prvog svjetskog rata, koji na isti datum 1919. okončan Versajskim sporazumom.

Godine 1921., srpski kralj Aleksandar I Karađorđević donio je Vidovdanski ustav, a istog dana je pokušan i atentat na njega od strane Spasoja Stejića Baće.

Vidovdan nije samo datum koji obilježava istorijske događaje, već je i simbol srpskog nacionalnog identiteta i duhovnosti. Kroz vijekove, ovaj praznik je prenošen s koljena na koljeno, čuvajući sećanje na hrabrost i žrtvu predaka.

U godinama koje su uslijedile, Vidovdan je nastavio da bude simboličan, godine 1950, pušten je u saobraćaj put Beograd-Zagreb, nazvan "Autoput Bratstvo-Jedinstvo", koji je bio rezultat izgradnje omladinskih radnih brigada iz svih krajeva Jugoslavije. Godine 1990, amandmani na Ustav Hrvatske su usvojeni, a Srbi više nisu bili konstitutivni narod.

Na Vidovdan 1992. godine probijen je koridor kod Brčkog, spojena su dva dijela Republike Srpske i uspostavljena veza zapadnog dijela Republike Srpske sa Srbijom, zbog čega je nazvan koridorom života.

Godine 2001. na Vidovdan Slobodan Milošević je izručen tribunalu u Hagu, a pet godina poslije na ovaj datum Crna Gora primljena u Ujedinjene nacije kao 192. zemlja članica.

Ovi događaji su samo neki od mnogih koji su se odigrali na Vidovdan, pokazujući da ovaj praznik i dalje ima važnost u savremenoj istoriji i politici, piše SeeSrpska.

Vidovdan ostaje duboko ukorenjen u srpskom narodu kao simbol hrabrosti, otpora i slobode, i nastavlja se obilježavati s posebnim pijetetom i značajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana