Vidaković: Traganje za nestalim Srbima skoro obustavljeno

Srna
Vidaković: Traganje za nestalim Srbima skoro obustavljeno

BANJALUKA - Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković izjavio je, povodom obilježavanja Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, da je proces traženja nestalih Srba skoro u potpunosti obustavljen i naveo da su u protekloj godini identifikovana samo tri lica.

”Osnivanjem Instituta za nestale BiH došlo je do zastoja u procesu traženja za nestalim Srbima, što najbolje potvrđuje podatak da su u protekloj godini identifikovana samo tri lica”, rekao je Vidaković Srni ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci gđe prisustvuje obilježavanju Dana poginulih i nestalih Republike Srpske.

On je istakao da se Republika Srpska ne može oteti utisku da se ovo radi smišljeno kako bi se ratni zločini nad Srbima prikrili, a srpske žrtve umanjile.

Vidaković je naglasio da institucije Srpske u narednom periodu moraju raditi na tome da se ubrza proces identifikacija i da se riješe sudbine nestalih Srba.

On je rekao da se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Nevesinju nalazi 578 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

“Rješenje sadašnjeg probelam jedino je moguće vraćanjem ovog procesa u nadležnost Republike Srpske kako bi se traganje za nestalim Srbima nastavilo”, istakao je Vidaković.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 19.199 pripadnika Vojske Republike Srpske i 788 pripadnika MUP-a Republike Srpske.

Poginulo je i 19 pripadnika Vojske Jugoslavije, tri MUP-a Srbije, 199 Srpske vojske Krajine, 36 pripadnika Milicije Krajine, 3.250 pripadnika JNA, te 165 teritorijalne odbrane srpskih opština i gradova, što ukupno iznosi 23.659 poginulih.

Republika Srpska još potražuje 623 vojnika i 12 pripadnika MUP-a Republike Srpske, te 1.011 civila, od kojih 312 djece i žena.

Ukupan broj nestalih lica u Republici Srpskoj je 5.584 -a Republike Srpske, 2.777 civila i 31 dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana