Vidaković: Srpski narod imao vodeću ulogu u slamanju fašizma

Srna
Sa obilježavanja Dana ustanka naroda u BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu
Foto: Srna | Sa obilježavanja Dana ustanka naroda u BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu

BANjALUKA - Pomoćnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković rekao je da je srpski narod imao vodeću ulogu u slamanju fašizma u Drugom svjetskom ratu.

- Srpski narod je kroz vijekove unazad dokazao da je uvijek bio na boljoj strani svijeta, tamo gdje je sloboda. Zato moramo biti ponosni na svoju svijetlu prošlost i sa pravom možemo vjerovati da ćemo imati bolju budućnost - rekao je Vidaković, obraćajući se na Banj brdu u Banjaluci, na obilježavanju Dana ustanka naroda u BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Vidaković je podsjetio da su u julu 1941. godine ustaški zločini dobili stravične razmjere, što je dovelo i do opšteg ustaničkog pokreta srpskog naroda.

- Ustanak na području Nezavisne Države Hrvatske (NDH) počeo je kao spontani otpor NDH i ustaškim zločinima nad Srbima, koji su bili najizražajniji u Krajini i Hercegovini - napomenuo je Vidaković.

Vidaković je poručio da Republika Srpska neće dozvoliti da se istorija prekraja i da je drugi pišu, ističući da će se suprotstaviti svim pokušajima revizionizma istorije, iskrivljivanja istorijskih činjenica, i to ne samo iz Drugog svjetskog rata.

- I danas smo svjedoci da ideologija fašizma i njeni inspiratori nisu uništeni i da svijetu prijeti nova opasnost od starog zla. Njegovanjem tradicija antifašizma i okupljanjem šaljemo jasnu poruku da nismo zaboravili ko smo i koliko je očuvanje istorijskog sjećanja važno za snaženje našeg nacionalnog identiteta - istakao je Vidaković.

Vidaković je zaključio da mora bizi očuvana Republika Srpska i sloboda srpskog naroda na ovim prostorima.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluke Ljubica Tadić rekla je da je važno da Banjaluka gaji tekovine NOR-a i što se čuva lik i dijelo boraca NOR-a.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da su na Banj brdu Krajišnici dali život za slobodu, ističući da je najveći zavjet za žrtvu srpski narod morao dati da bi danas bili svoji na svome.

Stanivuković je rekao da će grad Banjaluka, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, raditi na rekonstrukciji spomenika na Banj brdu, koja bi trebalo da bude okončana do narednog obilježavanja ovog događaja.

Povodom 82 godine od ustanka naroda u BiH u borbi protiv fašizma, na spomenik poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata na Banj Brdu u Banjaluci vijence su položile delegacije Vlade Republike Srpske, Ambasade Rusije u BiH i grada Banjaluka.

Vijence su položile i delegacije SUBNOR-a Srpske i Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, Boračke organizacija Republike Srpske, Boračke organizacije grada Banjaluka, Gradske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka, Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata, kao i delegacija SUBNOR-a Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana