Vesna Ćurić: Vakcinacija protiv korone bezbjedna i za trudnice i dojilje

Milijana Latinović
Foto: V. Tripić

BANjALUKA – Vakcinacija protiv virusa korona trudnica i dojilja je bezbjedna i istu preporučuju svjetska udruženja ginekologa i one ne treba da strahuju od posljedica imunizacije.

Istakla je to medicinski direktor Zdravstvene ustanove "Medico S",  specijalista ginekologije i akušerstva Vesna Ćurić naglasivši je da je sve više informacija koje su pouzdanije u odnosu na početak epidemije virusa korona, a koje govore u prilog tome da je vakcinacija trudnica i dojilja bezbjedna.

- Ono na šta mi skrećemo pažnju, jeste to da u prva tri mjeseca koja su najosjetljivija možda treba sačekati, ali trudnica koja se vakciniše i tada neće pogriješiti. Studije koje su rađene u zapadnim zemljama, a obuhvatile su trudnice koje su primile "fajzer" vakcinu pokazuju da nema povećanog broja komplikacija u trudnoći odnosno kod razvoja ploda. Vakcine su bezbjedne u odnosu na bolest - poručila je Ćurićeva nakon sastanka sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem, koji je obišao ovu zdravstvenu ustanovu povodom obilježavanja Evropske nedjelje neplodnosti.

Ćurićeva je naglasila da se trenutno dvije trudnice zaražene koronom liječe u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske, te da su u teškom stanju.

- Bolest je ono što nosi komplikacije, a vakcinacija sprječava ili smanjuje mogućnost da dođe do komplikacija i samim tim štiti zdravlje i majke i djeteta - naglasila je Ćurićeva.

Šeranić je nakon obilaska klinike i razgovora sa njenim predstavnicima kazao da u posljednjih dvije do  tri godine raste broj potvrđenih kliničkih trudnoća u ovoj klinici.

- Svaki drugi pokušaj je uspješan i to je sjajan rezultat. Ova klinika, kao članica pronatal grupe ima mogućnost da unapređuje znanje, razmjenjuje kadar i predstavlja Srpsku u ovom segmentu. Imajući u vidu epidemiološku situaciju, razgovarali smo i o tome i jasno je da se preporučuje vakcinacija i onih koji rade na potomstvu. Vakciniše se i u trudnoći jer rizik dobijanja kovida u trudnoći je veći i može da utiče na zdravlje trudnica pa i na konačan ishod. Još je jasnija slika kada je riječ o dojiljama, kojima se takođe preporučuje vakcinacija – poručio je Šeranić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana