Veselje uz pištolje put u tragediju

Jana Kezić
Veselje uz pištolje put u tragediju

BANjALUKA - Gotovo nijedno slavlje u Srpskoj ne može proći bez upotrebe oružja, a oni koji na taj način slave često nisu svjesni kakve posljedice mogu iznjedriti, čemu svjedoče i podaci da su u vrijeme fešti u posljednjih pet godina dvije osobe smrtno stradale, a šest je povrijeđeno.

Iako je zakonskim aktima zabranjeno korišćenje oružja na javnim mjestima, pojedinci to i dalje čine i tako dovode u opasnost druge građane, posebno kada se vatreno oružje koristi na proslavama, na kojima se puca uvis. Kako bi upoznali građane sa mogućim posljedicama koje proizlaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS pokrenulo je preventivnu kampanju “Budi oprezan - oružje nije igračka!”.

- Ministarstvo će do 31. decembra, u okviru ove kampanje, organizovati niz događaja koji imaju za cilj edukaciju građana o opasnostima upotrebe vatrenog oružja, ali i samim sankcijama koje su predviđene - istakli su u MUP-u i upozorili da zalutali meci mogu biti opasni po život, ali i izazvati strah i paniku, a neovlašćeno korišćenje vatrenog oružja opasno je po društvo i ugrožava javni red i mir.

Sociolog Vedran Francuz kazao je za “Glas Srpske” da je pucanje na slavljima običaj koji je duboko ukorijenjen na našim prostorima.

- Međutim, kroz kampanje, ali i kroz novčane ili druge vidove kazni, treba raditi na njegovom iskorjenjivanju - istakao je Francuz.

Kako je dodao, velikoj upotrebi oružja je doprinio i rat, poslije koga je dosta naoružanja ostalo po domaćinstvima, gdje stoji kao ukras ili neki vid amajlije, odnosno uspomene. Kako kaže, riječ je većinom o neregistrovanom oružju, ali ništa ne opravdava ni one koji imaju registrovano oružje, ali ga koriste u pogrešne svrhe.

- Mnogi ljudi se zgražaju kada pojedinac da sebi za pravo da pucanjem proslavi trenutak za njega važan, ne razmišljajući o posljedicama po svoje okruženje. Taj metak, i ako nikog ne povrijedi, svakako stvara momenat šoka i nelagodnosti - kazao je Francuz.

Doktor bezbjednosnih nauka Radislav Jovičić kaže za “Glas” da je potrebno podizati svijest građana o opasnostima oružja kroz stalne medijske kampanje, kao i predavanja u školama.

- Bilo je zagovaranja da se u srednje škole vrati predmet opštenarodna odbrana i društvena samozaštita, koji je postojao u bivšoj Jugoslaviji. Smatram da u škole treba uvesti neki predmet koji se tiče bezbjednosne kulture, gdje će se izučavati, između ostalog, i taj dio koji se tiče naoružanja i opasnosti koje prijete od njegove upotrebe, kako bi se djeca upoznala s tim - kazao je Jovičić, dodavši da se treba pridržavati svih zakonskih propisa kod korišćenja bilo koje vrste oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana