Veliki broj vjernika na obilježavanju praznika Velika Gospojina u Donjem Vakufu

Milan Vujić
Veliki broj vjernika na obilježavanju praznika Velika Gospojina u Donjem Vakufu

DONjI VAKUF- Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.

Proslava se održava i u hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Donjem Vakufu, povodom slave hrama.

Službi prisustvuje više stotina vjernika, od kojih je veći broj iz Gradiške, prijeratnih stanovnika Donjeg Vakufa.

I ove godine u saradnji sa Gradskom upravom organizovan je besplatan prevoz iz Gradiške.

Jedan od organizatora odlaska u Donji Vakuf Slavko Mekinjić rekao je da je oragnizovani prevoz počeo 2012. godine i dodao da je posljednjih godina sve više mladih zainteresovano da, na dan kada se obilježava hramovna slava, posjete svoj zavičaj.

Prema riječima Miladina Samardžića, sveštenika Parohije donjovakufske, Velika Gospojina je veliki praznik koji je veoma poštovan u narodu. 

-Pripadnici pravoslavne vjere su se uvijek okupljali oko ove svetinje u velikom broju, a takav slučaj je i danas iako mnogi ne žive u Donjem Vakufu - ističe sveštenik Samardžić.

On dodaje da i ove godine ovoj proslavi prisustvuju veliki broj vjernika iz Gradiške, Bijeljine, Bratunca, Novog Sada, pa čak i iz dalekih zemalja Evropske unije i svijeta.

-Vjernici će proslaviti ovu slavu uz želju da sveta Bogorodica bude na zdravlje, radost i pomoć svima koji se danas pomole - riječi su sveštenika Samardžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana