Velika zainteresovanost za novu poljoprivrednu mehanizaciju

SRNA
Velika zainteresovanost za novu poljoprivrednu mehanizaciju

VIŠEGRAD - Veliki broj poljoprivrednika prisustvovao je danas u Višegradu prezentaciji javnog poziva Fondacije za održivi razvoj "Progresus" za dodjelu bespovratnih sredstava za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme za proizvođače i prerađivače hrane.

Subvenicija Vlade Mađarske po korisniku je u maksimalnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra ili do 70 odsto vrijednosti nabavljene mašine ili priključka.

Sara Desančić iz Fondacije "Progresus" navela je da je ovo drugi javni poziv za poljoprivredne proizvođače, jer se prvi upravo završava i u toku je podjela mehanizacije.

"Na ovaj poziv mogu aplicirati fizička lica koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i pravna lica, kao i samostalni preduzetnici koji imaju registrovanu neku poljoprivrednu djelatnost", rekla je Desančićeva.

Ona je dodala da se aplikacije popunjavaju onlajn putem zvaničnog sajta ove fondacije, s tim da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odredilo određen broj distributera koji će besplatno da popunjavaju potrebnu dokumentaciju za zainteresovana lica.

Desančićeva je pojasnila da je za fizička lica potrebna kopija lične karte, rješenje o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava, izvod iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ i ponuda, a za pravna lica rješenje o registraciji pravnog lica, ovjerena kopija ovlaštenog lica za zastupanje.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Višegrad Milan Tasić rekao je da ova opština svojim kapacitetima stoji na raspolaganju potencijalnim aplikantima.

"Zadovoljni smo današnjim odzivom poljoprivrednika na današnju prezentaciju, te se nadamo da će biti dosta zainteresovanih koji će se prijaviti za ovu vrstu pomoći", rekao je Tasić.

Rok za prijavu je otvoren do 14. oktobra.

Cilj Fondacije "Progresus" i Vlade Mađarske je jačanje privrednih odnosa između Republike Srpske i Mađarske kroz povećanje efikasnosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, razvoj tehnologije proizvodnje, unapređenje korištenja kapaciteta i upravljanja resursima, poboljšanje uslova održivosti i poslovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana