Važno upozorenje: Od sutra moguće poplave zbog jakih padavina

GS
Važno upozorenje: Od sutra moguće poplave zbog jakih padavina

Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je važno upozorenje građanima i institucijama za period: 02.07. do 03.07.2024. godine.

Prognoziran je porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Bosne, Sane, Drine i Tinje.

Moguće su bujične i urbane poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha, na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča, Drinjača i Tinja.

U naredna dva dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

Donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne (na desnim pritokama rijeke Bosne nizvodno od Sarajevskog polja, na slivovima rijeka Gostović, Krivaja, Liješnica, Usora, Spreča),Slivova Sane i Sanice, Slivova Drinjače i Tinje.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje opština u Unskosanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

“Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez.” naveli su iz Agencije.

“Nadležne službe civilne zaštite treba da upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme oduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava.” upozorili su iz Agencije, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana