Vatrogasci u Kotor Varošu danima gase požar na deponiji: Građane guše dim i smrad

Milijana Latinović Radošević
Vatrogasci u Kotor Varošu danima gase požar na deponiji: Građane guše dim i smrad

KOTOR VAROŠ - Stanovnike Kotor Varoša guše dim i smrad koji se šire sa nekadašnje deponije gdje je prije par dana izbio požar zahvativši više od 10.000 kvadrata i teško da će, prema riječima vatrogasaca, biti stavljen pod kontrolu prije vikenda.

Iako je deponija zatvorena još prije deceniju i po pojedinci i dalje na toj lokaciji istresaju smeće.

Mještani kažu da ovo nije prvi put te da je smrad u gradu nepodnošljiv.

- Nije veliki plamen, ali je još gore što oblak dima stalno kulja - kažu mještani.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice u ovoj lokalnoj zajednici Danijel Đurić, rekao je za “Glas Srpske” da je najveći problem to što gori u dubini od nekoliko metara.

- Površinski dio požara ćemo ugasiti, međutim problem je taj podzemni. Kad budu stvoreni uslovi, odnosno ugašena vatra na površini, ukoliko bude riječ o manjoj dubini, onda ćemo to rješavati natapanjem, a ako bude veća moramo zasipati zemljom - rekao je Đurić, dodajući da će saniranje i dovođenje u prihvatljivo stanje sigurno trajati danima.

Direktor Komunalnog preduzeća “Bobas” Slobodan Jurić rekao je da je uzrok požara najvjerovatnije ljudski faktor.

- Deponija je zatvorena još 2009. godine, inspektor je donio rješenje da se tamo ne odlaže smeće nego da ga vozimo u Ramiće. Međutim, deponija nije sanirana i građani i dalje ilegalno odlažu tamo otpad. Vrijeme je pogodno, visoka temperatura, suša, a i politička klima, idu izbori. Svake dvije godine najvjerovatnije neko potpali vatru na deponiji - istakao je Jurić za “Glas”.

Jurić je ispričao da su u utorak nakon što je prijavljen požar gasili vatru sve do večernjih časova, ali da je tokom noći prešla i na drugu stranu deponije.

- Gori velika površina. Ljudi su na terenu, ali je nemoguće tako lako ugasiti požar jer je tu mnogo plastike i gori u dubini. Rješenje bi bila dobra kiša - kazao je Jurić, dodajući da u blizini požarišta nema kuća.

Prvi čovjek opštine Zdenko Sakan ističe da je najvjerovatnije uzrok požara ljudski faktor, ali da se o razlozima može samo nagađati.

- Deponija je iz sedamdesetih godina, a iako je zatvorena kada je počeo odvoz smeća u Ramiće, građani i dalje tamo odlažu otpad, čak ga ostavljaju i putem do deponije - rekao je Sakan. On je podsjetio da je slična situacija bila i prije pet godina, kada je požar buktio nekoliko dana.

- Vremenske prilike su takve da dim ne ide uvis već se razliježe. Osjeti se i u mojoj kancelariji, a udaljena je vazdušnom linijom tri kilometra od te lokacije, onda možete zamisliti kako je onima koji su bliže deponiji - rekao je Sakan i dodao da nije isključeno da je u pozadini svega politika, ali da ne može to da tvrdi jer lokacija nije pokrivena kamerama i biće veoma teško pronaći počinioce.

Prijava

Rukovodstvo Komunalnog preduzeća “Bobas” podnijelo je prijavu Policijskoj stanici Kotor Varoš. Zahtijevaju sprovođenje istrage i adekvatno sankcionisanje pojedinaca koji su, prema njihovim tvrdnjama, namjerno izazvali požar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana