Vatra na Zelengori još nije ugašena

GS
Vatra na Zelengori još nije ugašena

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Zoran Čančar izjavio je da je požar koji je preksinoć izbio na obroncima Zelengore lokalizovan, ali da vatra još nije ugašena.

"Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske angažovan je na gašenju od ranog jutra, ali gašenje otežava jak vjetar i velika količina dima", istakao je Čančar za Srnu, navodeći da je požar izbio na lokalitetu Velika Siljevica, ali da ga vjetar raznosi.

Čančar je napomenuo da je teren nepristupačan da bi mu ljudi mogli prići, kao i da se, u zavisnosti od vjetra, vatra pojavljuje na različitim mjestima.

Situacija, dodao je Čančar, nije zadovoljavajuća, ali za sada je važno da je požar pod kontrolom.

"Vatra je prvo zahvatila travu i nisko i rastinje, ali prenosi se prema šumi. Radi se o visokoj šumi bora, koju bi u slučaju da se požar tu prenese bilo jako teško ugasiti. Dijelom je ta šuma zahvaćena vatrom, ali to je još niskog intenziteta i prizemno", naglasio je Čančar.

On je rekao da je uzrok požara najvjerovatnije nemarnost i ljudski faktor, te je apelovao na sve one koji borave u prirodi na dodatni oprez, jer je slijedi period izuzetno visokih temperatura i posljedice neodgovornog ponašanja mogu biti nesagledive.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana