Vaskršnja čarolija zasijala na sjeveru Kosova

Vedrana Kulaga Simić
Vaskršnja čarolija zasijala na sjeveru Kosova

KOSOVSKA MITROVICA - Kada se male ruke slože, a veće im pomognu, moguće je sve pa tako od kanapa i tanjira nastaju zeke, jaja od krep-papira, korpice od štapića, a dokaza da za maštu nema granica ovih dana, i više nego inače, ima u prostorijama Dnevnog centra “Podrži me - 9. januar” na sjeveru Kosova i Metohije, u kojem su djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju stvorili čarobne vaskršnje ukrase.

Radionica do radionice, gotovo od jutra do sutra, a vrijedni štićenici nisu gledali na sat. Vrijeme su proveli miješajući boje da jaja budu što šarenija, a korpice veselije. Da pokažu da znaju, mogu i žele, i da u sebi zapravo imaju posebnost koja ih čini najiskrenijim i najtoplijim dušama koje hodaju ovom surovom planetom.

Boje, i to one najveselije, kako i dolikuje Vaskrsu, dominirale su u centru u kojem su marljivo radili kako bi imali i za bazar, ali i da ostane pokoji ukras na njihovim, već krcatim policama u znak sjećanja na još jedan praznik koji su proveli zajedno, smijali se i družili. Bili srećni jer su korisni.

Sreću i ponos nije mogla da skrije ni predsjednica Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” Ivana Rakić. Za “Glas” se javila upravo iz Dnevnog centra koji se nalazi u Kosovskoj Mitrovici koji im je i sigurno utočište i mjesto za igru, edukaciju i socijalizaciju.

Za vrijeme razgovora u pozadini se čula graja, a i sama je rekla da su im pune radionice jer djeca spremaju ukrase za vaskršnje praznike.

- Atmosfera je vesela. Oseti se duh praznika. Lep nam je prostor i mogu da zahvalim Republici Srpskoj. Dobro znate da je Udruženje roditelja zapravo  Centar “Podrži me - 9 januar”. Nosi taj naziv  jer smo ga i dobili zahvaljujući Republici Srpskoj koja je izgradila centar. Nedostaje nam još dosta toga, ali idemo malo-pomalo. Prije nekih mesec postavili smo lift i zahvalna sam svima u Republici Srpskoj - istakla je na početku razgovora.

Dnevni centar je, ne krije, pravi ponos i grada i sve djece.

- Pružili smo im mogućnost i prostor u kojem se osećaju kao kod svoje kuće. I oni i roditelji. Ovde nisu samo deca. Tu su i roditelji. Osim radionica, tu su nam i psiholozi, defektolozi i drugi koji rade s njima. Broj porodica nam je, nažalost, porastao. Dosta je dece do šest godina sa dijagnozama. Sada imamo ukupno 189 članova - priča Rakićeva koja ni ovaj put nije mogla, a da posebno ne zahvali Srpskoj i svim ljudima koji su im pomogli da stanu na noge, dobiju svoj prostor u kojem ljubavi ne manjka.

A i kako bi kada je jasno da djeci i mladima tako malo treba, a istovremeno toliko mnogo daju zauzvrat.

- Oni jesu deca sa poteškoćama u razvoju, ali želimo da im pokažemo da i oni mogu da naprave zaista lepe ukrase. To se i vidi. Njihove korpice, jaja i sve drugo što su pravili, bojili, lepili... ne mogu da opišem koliko su to lepi radovi, puni kreativnosti i koliko sve to zapravo njima znači. Nama je drago što nas Republika Srpska ne zaboravlja. Zna u kakvoj smo situaciji, da živimo teško, a kao majka i neko ko je sav u ovome znam koliko je svega potrebno deci, od lekova, “pampersa” i obroka - kaže Rakićeva.

Situacija je teška, i sve teža, tiho reče ona, na Kosovu i Metohiji.

- Gledamo u vas, gledamo u Republiku Srpsku. Ne znate koliko cenimo to što nam niste okrenuli leđa i znamo da ćemo i u budućnosti imati podršku i da ćemo stati na noge, da ćemo se svi još više ponositi ovim centrom, kako mi na Kosovu i Metohiji, tako i svi u Srpskoj jer mi smo ti koji ovde predstavljamo Republiku Srpsku u najboljem svetlu. Tako i treba jer nam je Srpska najviše pružila - rekla je Rakićeva koja ima kćerkicu sa autizmom.

Dnevni centar je najveća podrška, prije svega roditeljima, a djeci veliki oslonac. Stigao im je lift, nadaju se da će jednog dana dobiti senzornu sobu, a sanjaju i o bioskopskoj sali u kojoj bi mogli da održavaju predstave, da ono što snime i pogledaju, ali i da pozovu i druge da im se pridruže.

- Centar je, inače, otvoren i za decu koja dođu iz vrtića i škole da se druže s njima. Jako im se obraduju i zaista se ponosimo ovim prostorom, ali ne krijemo da ima još dosta toga da se radi. Nadamo se da ćemo, ako smo već ovoliko uradili zajedno, na kraju i imati sve što nam treba. I sada smo srećni i veoma zahvalni. Ovo je kuća koju smo zajedno gradili - poručila je na kraju Rakićeva čestitajući svima Vaskrs i prenoseći želje onih kojima je Dnevni centar postao dom.

Centar “Podrži me - 9. januar” u sjevernom dijelu Kosovske Mitroviće je najveći projekat koji je realizovan posredstvom banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Izgradnja i opremanje ovog centra su rezultat humanosti građana, institucija i organizacija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana