Vakcina protiv HPV-a - prevencija karcinoma grlića materice

Srna
Vakcina protiv HPV-a - prevencija karcinoma grlića materice

BANjALUKA- Karcinom grlića materice spada u one koji se u najvećoj mjeri mogu spriječiti, i to vakcinacijom protiv HPV i redovnim ginekološkim pregledima, zbog čega iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pozivaju roditelje djece od 11 do 14 godina da se jave porodičnom ljekaru radi imunizacije djece.

Iz Instituta ističu da vakcinacija protiv HPV sprečava oko 90 odsto karcinoma grlića materice, ali i redovni ginekološki pregledi koji omogućavaju pravovremeno prepoznavanje prekanceroznih lezija, u fazi kada postoji mogućnost uspješnog liječenja.

"Vakcinacija djece od 11 do 14 godina, odnosno do 15. rođendana, vakcinom protiv HPV-a u Srpskoj je besplatna i pozivamo roditelje koji još nisu vakcinisali djecu da se jave svom porodičnom ljekaru da bi zaštitili svoje dijete od oboljenja koje ovaj virus može da izazove", rekli su Srni u Institutu.

Djeca koja su napunila 15 godina ili će napuniti do kraja juna 2023. godine mogu da se prijave za besplatnu vakcinaciju koja se vrši u dvije doze, u razmaku od godinu dana.

Vakcinacija protiv HPV, koju preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine ili koja se traži na lični zahtjev korisnika usluge, za lica izvan uzrasne grupe od 11 do 14 godina, sprovodi se u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i regionalnim centrima Instituta, a troškove snosi korisnik usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana