Vakcina “pakuje” kofere turistima

Milijana Latinović
Vakcina “pakuje” kofere turistima

BANjALUKA - Iako je pandemija virusa korona najjači udarac zadala sektoru turizma u cijelom svijetu, lanjsku sezonu spasili su domaći gosti, a s obzirom na to da je imunizacija već počela, i turizam u Srpskoj sve nade polaže u vakcinu.

Istakla je to za “Glas Srpske” direktorica Turističke organizacije RS (TORS) Nada Jovanović, naglasivši da se zaposleni u sektoru turizma lavovski bore da opstanu, sačuvaju radna mjesta i unaprijede svoju ponudu da bi ovog ljeta imali šta da ponude posjetiocima, domaćim, ali i iz regiona i svijeta, ukoliko pandemija stane.

Očekivanja su za ovu godinu, ističe ona, velika, a vakcina uliva nadu u stabilizaciju epidemiološke situacije i izlazak iz krize.

- Već 1. marta organizujemo onlajn konferenciju sa našim predstavništvima u Moskvi i Sankt Peterburgu. Inicijativu je pokrenuo Komitet za turizam Sankt Peterburga. S obzirom na to da turisti kod njih uopšte ne mogu da uđu, ali je Rusima putovanje dozvoljeno, jedna od destinacija na njihovoj turističkoj mapi bila bi Srpska. Cilj je da na ovoj konferenciji prezentujemo naše destinacije - rekla je Jovanovićeva, izrazivši nadu da ovog ljeta koferi neće skupljati prašinu.

Sumirajući prošlu godinu, Jovanovićeva kaže da je rast broja dolazaka i noćenja u januaru i februaru prošle godine nagovještavao izuzetnu godinu te da niko nije mogao ni da nasluti da će nakon toga uslijediti kolaps u svim sferama života.

- Statistika pokazuje da je u prošloj godini ostvaren 19.271 dolazak, što je za 53 odsto manje nego godinu ranije i 531.447 noćenja, što je za 45 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. U banjskim centrima prošle godine je ostvareno 44 odsto manje noćenja, na planinama 23 odsto manje, a u ostalim turističkim mjestima broj noćenja pao je za 55 odsto u odnosu na godinu ranije - istakla je Jovanovićeva.

Tako lošem rezultatu najviše su doprinijela dešavanja iz marta, aprila, maja i polovine juna, kada je gotovo cijeli svijet bio zaključan, a turizam “na respiratoru”.

U tom periodu, ističe Jovanovićeva, Srpska je zabilježila pad broja dolazaka turista od 82 odsto i pad broja noćenja za 78 odsto.

Ipak, nakon blage stabilizacije epidemiološke situacije i zahvaljujući mjerama Vlade RS krajem ljeta i turizam je “počeo da diše”.

- Mogućnost odmora na domaćim destinacijama uz turističke vaučere u vrijednosti od 100 maraka uticala je na to da domaći turizam opstane uprkos svim poteškoćama, da se sačuvaju radna mjesta, što nije bilo nimalo lako, a u svemu tome gotovo da nema destinacije na kojoj bar nešto nije unaprijeđeno i poboljšano. Zahvaljujući svemu tome kraj ljeta i početak jeseni obilježilo je povećanje broja dolazaka i noćenja domaćih gostiju - naglasila je Jovanovićeva.

 Vaučeri

Nada Jovanović je istakla da je od 15. juna prošle do 15. februara ove godine iskorišćeno 30.450 turističkih vaučera, najviše u Zdravstveno-turističkom centru Banja “Vrućica”, Trebinju i na Jahorini.

- Svi koji su lani iskoristili vaučer mogu to učiniti i ove godine i uz tu subvenciju noćiti u jednom od 95 hotela koji su u sistemu vaučera. Na raspolaganju im je 27 turističkih agencija preko kojih kada rezervišu aranžman mogu i da obezbijede vaučer - pojasnila je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana