Uz Žabar baru do turističkog procvata

Jana Kezić
Uz Žabar baru do turističkog procvata

PELAGIĆEVO - Na jezeru Žabar bara u Pelagićevu planirana je izgradnja savremenog sportskog i turističkog objekta, koji bi ovu opštinu trebalo da smjesti na mapu omiljenih destinacija među domaćim, ali i stranim turistima.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je javni poziv za dodjelu koncesije na području ove opštine, u svrhu obavljanja privredno-sportskog ribolova na ribolovnoj vodi jezera Žabar bara i izgradnje sportskih i objekata turističke infrastrukture na zemljištu oko navedenog jezera.

Koncesioni projekat podrazumijeva očuvanje, zaštitu i unapređivanje ribljeg fonda u ribolovnoj vodi jezera, obavljanje privredno-sportskog ribolova na vodenim površinama u skladu sa odredbama Zakona o ribarstvu i objekata turističke infrastrukture.

Kako su naveli, ponuđač je dužan da uz ponudu dostavi studiju opravdanosti dodjele koncesije sa elementima procjene zaštite životne sredine. Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana, a pravo učešća imaju domaća i strana pravna lica. U javnom pozivu je navedeno da je ponuđač uz ponudu dužan dostaviti određenu dokumentaciju, poput dokaza nadležnog organa da nad ponuđačem nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije i izvod iz banke kao dokaz da ponuđač ima vlastita finansijska sredstva u minimalnom iznosu od 100.000 maraka za realizaciju koncesionog projekta.

Ugovor o koncesiji sa izabranom firmom biće zaključen na rok koji ne može biti duži od 20 godina, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji. U javnom pozivu stoji da je inicijativu za dodjelu koncesije podnijelo privredno društvo “Carps Biser-Like” iz Pelagićeva.

Načelnik opštine Pelagićevo Slavko Tešić rekao je za “Glas Srpske” da je sva turistička pažnja ove opštine usmjerena na jezero.

- Jedva smo čekali da dođe do ovog trenutka koji će razviti turistički potencijal opštine Pelagićevo. Nadamo se da ćemo što prije vidjeti efekte ulaganja - rekao je Tešić.

Trenutno se na jezeru, kako kaže, ne nalaze nikakvi turistički kapaciteti,  pa je u ovom momentu nezahvalno pričati o visini ulaganja.

- Na jezeru trenutno funkcioniše samo sportski ribolov i, iskreno, do dolaska ove lokalne vlasti slabo se poklanjala pažnja jezeru kao najvećoj turističkoj atrakciji i to ne samo opštine Pelagićevo nego uopšte ovog dijela Srpske - kazao je Tešić.

Objasnio je da će autoput prolaziti blizu jezera, pa bi bilo ekonomski veoma opravdan da se tu napravi jedno odmaralište, jer bi to doprinijelo razvoju cjelokupne opštine.

- Prema našim saznanjima, tamo će se zaposliti 20 radnika - rekao je Tešić dodavši da podržavaju svaku investiciju koja podrazumijeva zapošljavanje.

Naknade

Koncesiona naknada se sastoji od jednokratne koncesione naknade za ustupljeno pravo i koncesione naknade za korišćenje koncesionog dobra.

- Minimalan iznos jednokratne naknade je 1,5 odsto od planirane investicije i iznosi ne manje od 4.353 KM. Koncesiona naknada za korišćenje predmeta koncesije minimalno iznosi tri odsto od ukupnog godišnjeg prihoda od obavljanja koncesione djelatnosti - navodi se u javnom pozivu Ministarstva poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana