Uz projekat “Mali baštovani” djeca se vraćaju prirodi: Vrijedne ručice siju i okopavaju biljke

Jana Kezić
Uz projekat “Mali baštovani” djeca se vraćaju prirodi: Vrijedne ručice siju i okopavaju biljke

BANjALUKA - Okopavajući, zalivajući i ljubavlju hraneći biljke najmlađi baštovani, tek malo viši od motike, uče o značaju prirode i savladavaju vještine proizvodnje zdrave hrane.

Priliku da se vrate prirodi mališanima u Banjaluci lani je pružio projekat “Mali baštovani”, a ove godine to zadovoljstvo imaće i djevojčice i dječaci u Bijeljini.

Ovaj projekat prošle godine finansirala je Ambasada SAD u BiH, a od ove projekat, kao dio Programa prenosa znanja i veština, finansira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uz saradnju sa Centrom za strateško razvojne projekte, Institutom za genetičke resurse i Poljoprivrednim fakultetom u Banjaluci.

Koordinator projekta Petar Nikolić rekao je za “Glas Srpske” da djeca od malih nogu treba da provode vrijeme u prirodi, jer samo tako mogu da je zavole i upoznaju biljni i životinjski svijet te da ga prihvate kao dio svog životnog prostora. Objasnio je da besplatne radionice počinju uskoro na dva lokaliteta u Banjaluci te na području Univerzitetskog grada i u Bijeljini na imanju Poljoprivredne i medicinske škole.

- Ideja je nastala sasvim slučajno kada sam sa svojim mališanima bio u  jednoj radnji i našao male grablje za djecu te pomislio kako bi bilo dobro da postoji neki poligon na kojem bi se djeca učila svim tim stvarima oko proizvodnje hrane - rekao je Nikolić koji je zaposlen na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci.

Nakon toga, priča on, odlučio je da napiše projekat, a ove godine i Ministarstvo poljoprivrede se uključilo u projekat .

- Želja nam je da narednih godina projekat širimo u nove gradove, a mališani na besplatnim radionicama uče o sjetvi, sadnji i drugom baštovanskim poslovima. Oni okopavaju, zalivaju, beru biljke te skupljaju sjeme za narednu godinu - rekao je Nikolić, dodajući da u Banjaluci za ovu godinu imaju oko 160 prijavljene djece.

Prema Nikolićevim riječima, mališani će biti podijeljeni u grupe od po 10 polaznika. Zanimljivo je kako kaže, to što se početak radionica poklopio sa početkom pandemije, kada se već pričalo o mogućim nestašicama hrane, a ta je priča aktuelna i danas zbog globalne krize.

Informacije

Za pohađanje radionica djecu od tri do 10 godina možete da prijavite putem mejla: centarsrpŽgmail.com i porukom na “Fejsbuk” stranici projekta Žmalibastovani ili na broj telefona 065/262-872 (Ivana Kozomara). Za svu djecu radionice su besplatne, a mališani se mogu uključiti tokom cijele godine.

- Ima mnogo zainteresovane djece, ali prilagođavaćemo se nekako dok ne obezbijedimo veći prostor - rekao je Nikolić.

Anketa

Petar Nikolić ističe da je prošle godine na kraju projekta urađena anketa s ciljem dobijanja povratne informacije od roditelja.

- Učestvovalo ih je 55 i svi su rekli da su radionice pozitivno uticale na odnos djece prema prirodi, da su razbijali neke strahove koje su imali jer ne provode dovoljno vremena u prirodi. Osim toga, izjasnili su se da su djeca dobrim dijelom promijenila navike u ishrani - rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana