Uvoz obara otkupnu cijenu povrća i voća

Danijela Bajić
Uvoz obara otkupnu cijenu povrća i voća

BANjALUKA - Sezona prerade voća i povrća u Srpskoj polako se zahuktava, a poljoprivredni proizvođači koji su, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, uspjeli da uzgoje kvalitetne plodove kažu da zbog niske otkupne cijene ove godine neće moći da pokriju ni osnovne troškove proizvodnje.

Prvi u redu za otkup su šljive i krastavci, a rad pogona u punom kapacitetu uslijediće kada većina sorti voća i povrća dospije za berbu.

Direktor u Prehrambenoj industriji “Sava Semberija” Stevo Filipović istakao je za “Glas Srpske” da ove godine planiraju da otkupe oko 8.000 tona voća i povrća, kao i lani.

- Trenutno od poljoprivrednika otkupljujemo šljive, nakon čega planiramo da počnemo sa preradom paradajza. Ono što nas posebno raduje je to što će ove godine biti dosta kvalitetnog voća i povrća. Međutim, to neće uticati na cijenu finalnog proizvoda. Nadamo se da će cijene gotovih proizvoda ostati na prošlogodišnjem nivou, uzimajući u obzir sva kretanja i poskupljenja ambalaže, transporta i repromaterijala - kazao je Filipović i dodao da je otkupna cijena ovih proizvoda otprilike ostala na prošlogodišnjem nivou.

Što se tiče uvoza, ove godine će, istakao je Filipović, crvenu papriku rogu za preradu nabaviti u Srbiji, jer je domaći poljoprivrednici ne mogu proizvesti u dovoljnoj količini.

Banjalučka “Vitaminka” od poljoprivrednih proizvođača trenutno otkupljuje krastavce, a cijena je, kažu, otprilike kao lani. Generalni direktor “Vitaminke” Banjaluka Dragana Šušak kazala je da su ove godine započeli saradnju i sa jednom domaćom poljoprivrednom zadrugom, od koje će preuzeti sve otkupljene krastavce, koji su dosta dobrog kvaliteta.

- S obzirom na to da je sazrijevanje voća i povrća ove godine krenulo ranije, već je počela i prerada - kazala je ona.

Dodala je da od domaćih poljoprivrednika ove sezone imaju u planu da otkupe i manje količine cvekle, kupusa i ostalog povrća za šarenu salatu, dok će po papriku i feferone morati da idu u Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

S druge strane povrtari tvrde da zbog prekomjernog uvoza domaće povrće teško pronalazi put do kupaca. Povrtari koji svoje proizvode ne mogu prodati uništavaju ih na njivi da bi počeli novi proizvodni ciklus.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić kazao je da je zbog voća i povrća iz uvoza otkupna cijena domaćih plodova, kako za konzumiranje, tako i za preradu, dva puta manja.

- Proizvođači jedino rješenje vide u uvođenju zaštitnih mjera i zabrana uvoza u vrijeme kada pristignu najveće količine domaćeg povrća - kazao je Ilić.

Dodao je da je takve inicijative Ministarstva poljoprivrede RS Savjet ministara BiH više puta ignorisao.

Zadruga

Poljoprivredna zadruga “Agro VIP” do sada je od kooperanata otkupila 250 tona krastavaca kornišona, a povrće je isporučeno na domaće tržište.

Direktor Zadruge Milanko Bjelobrk rekao je da je sezona, na osnovu dosadašnjih rezultata, uspješna.

- Imamo 100 kooperanata iz sedam lokalnih zajednica Banjaluka, Čelinac, Prnjavor, Gradiška, Laktaši, Prijedor i Novi Grad koji imaju ugovorenu proizvodnju na 60 dunuma - naveo je Bjelobrk i dodao da je otkup zagarantovan do 29. avgusta. Poljoprivrednu zadrugu “Agro VIP” sa sjedištem u Čelnicu osnovali su uglavnom agronomi koji su bili angažovani u njemačkoj firmi “Karl Kine”, koja je više godina na ovim prostorima imala ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana