Utvrđene osnovice za prava u oblasti dječije zaštite

Srna
Utvrđene osnovice za prava u oblasti dječije zaštite

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o utvrđivanju osnovice za utvrđivanje visine prava i cenzusa propisanih Zakonom o đečijoj zaštiti za 2024. godinu.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti stupio je na snagu 1. januara, što obavezuje Vladu Republike Srpske da utvrdi ove osnovice da bi korisnici nesmetano ostvarili prava i u 2024. godini.

Odlukom je utvrđena osnovica za određivanje visine prava na materinski dodatak od 58 odsto najniže plate u Republici Srpskoj u 2023. godini i za 2024. godinu iznosi 406 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Istom odlukom osnovica za utvrđivanje visine prava na dodatak na đecu i prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju utvrđuju se u procentu od 93 odsto najniže plate u Republici u 2023. godini i za 2024. godinu iznose 651 KM.

Osnovica za utvrđivanje visine cenzusa utvrđuje se u procentu od 100 odsto najniže plate u Republici u 2023. godini i za 2024. godinu iznosi 700 KM.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti predviđena je novina prema kojoj se i iznos materinskog dodatka u Republici Srpskoj sada utvrđuje u iznosu 100 odsto od osnovice utvrđene odlukom Vlade, odnosno usklađuje sa promjenama najniže plate u Republici u prethodnoj godini, dok je ranije ovaj iznos bio određen zakonom u fiksnom iznosu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana