Utvrđen prijedlog zakona o dopuni zakona o zaštiti i spasavanju

Srna
Foto: srna

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, po hitnom postupku.

Predviđeno je da Vlada Republike Srpske aktima iz svoje nadležnosti uredi način izvršavanja mjera za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama koje su utvrđene ovim i drugim zakonima, kao i dopuna u smislu utvrđivanja nadležnosti Republičkog štaba za vanredne situacije za predlaganje mjera za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama.

Dopuna je predložena uzimajući u obzir vanrednu situaciju koja je na snazi, kao i obavezu Republike Srpske da u skladu sa Ustavom i relevantnim zakonskim propisima preduzme određene mjere radi zaštite i spasavanja života i zdravlja građana, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o koncesijama, po hitnom postupku, kojim se reguliše dodjela koncesija u oblasti sporta.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi propisivanja koncesione naknade za ustupljeno pravo i koncesione naknade za korišćenje koncesije u oblasti sporta, koja do sada nije bila propisana, a javila se potreba za dodjelu koncesija u toj oblasti.

Ove zakonske izmjene iskorišćene su da se propiše primjena propisa na postupak izgradnje energetskih objekata, instalisane snage manje od 250 kilovata, započete prije propisivanja obaveze da se za ove objekte zaključi ugovor o koncesiji, budući da u prošlosti za te objekte nije bilo takve obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana