Usvojena informacija o razmjeni podataka između Ministarstva uprave i Fonda za dječiju zaštitu

Srna
Usvojena informacija o razmjeni podataka između Ministarstva uprave i Fonda za dječiju zaštitu

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci informaciju o elektronskoj razmjeni podataka između Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske i Fonda za dječiju zaštitu.

Fond se obratio Ministarstvu zahtjevom za pristup podacima iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga o korisnicima prava iz dječije zaštite, pozivajući se na zakone o dječijoj zaštiti i opštem upravnom postupku, Pravilnik o vođenju evidencija u dječijoj zaštiti i Pravilnik o zaštiti ličnih podataka Fonda, kao pravnom osnovu na kojem je zahtjev zasnovan, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.


Fond je zatražio razmjenu seta podataka sadržanih u izvodima iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, navodeći da bi obezbjeđivanje podataka, službenim putem, o korisnicima prava iz dječije zaštite, doprinijelo efikasnosti i ekonomičnosti postupaka koje vode.

Elektronska razmjena podataka putem veb servisa, između Ministarstva i Fonda, detaljnije će biti uređena posebnim sporazumom.

U saopštenju je navedeno da je Vlada Srpske donijela i odluku kojom se daje saglasnost Javnom preduzeću "Protivgradna preventiva Republike Srpske" Gradiška da postavi dvije automatske protivgradne stanice na području opštine Šamac, na lokacijama Gornja Slatina i Obudovac.

U okviru Projekta "Uspostavljanje tehničkog meteorološkog servisa i modernizacija sistema protivgradne zaštite Republike Srpske" predviđena je izgradnja mreže automatskih protivgradnih stanica na cijeloj teritoriji Srpske.

Saglasnost sa promjenom statusa i naziva JU Studentskog doma u Foči

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost na Elaborat o opravdanosti promjene statusa i naziva Javne ustanove Studentski dom "Foča" u status i naziv Javne ustanove Studentski centar "Boriša Starović".

Razlozi za donošenje odluke zasnivaju se, između ostalog, na činjenici da Studentski centar "Boriša Starović" Foča predstavlja ustanovu od posebnog interesa za Republiku Srpsku, te da dobija naziv u čast prvog dekana Medicinskog fakulteta u Foči i rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Kao razlozi za donošenje odluke navedeni su i znatno povećanje broja domaćih, kao i studenata iz inostranstva na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i organizacionim jedinicama u Foči, mogućnost ostvarivanja prava na smještaj i ishranu domaćih i studenata iz inostranstva, te mogućnost ostvarivanja kulturnih, umjetničkih i sportsko-rekreativnih aktivnosti studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana