Ustupanje potraživanja Republici Srpskoj

Srna
Foto: printscreen

SARAJEVO - Savjet ministara odobrio je ustupanje potraživanja od oko 1,1 milion evra Vladi Republike Srpske, dobijenih u arbitražnom postupku u predmetu "Krajina osiguranje Banjaluka."

Na sjednici Savjeta ministara data je saglasnost na Ugovor o ustupanju potraživanja između BiH - Savjeta ministara, koji ustupa potraživanja, s jedne strane, i Republike Srpske - Vlade Republike Srpske, koja prima potraživanja, s druge strane, te je ovlašten predsjedavajući Zoran Tegeltija da potpiše ovaj ugovor na koji je Vlada Srpske ranije dala saglasnost.

Ovaj zaključak je usvojen nakon što je Savjet ministara usvojio Informaciju Pravobranilaštva BiH o Prijedlogu ugovora o ustupanju potraživanja, koje će ugovor dostaviti Vladi Republike Srpske na potpisivanje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o 1.102.669 evra dobijenih u arbitražnom postupku u predmetu "Krajina osiguranje Banjaluka", koji je izgubio tužilac Navina Agarvola //Naveen Aggarwall/, Nita Gapta /Neet Gupt/ i Aša industris INC /Usha Industries INC/ prema arbitražnim pravilima Komisije UN za međunarodno trgovačko pravo.

Dosuđeni troškovi arbitražnog postupka u korist BiH odnose se, kako je navedeno, na troškove zastupanja advokata BiH i troškove plaćanja sudskih depozita u ovom postupku, kao i druge administrativne troškove.

Te troškove snosila je Republika Srpska u skladu sa ranije zaključenim sporazumom Savjeta ministara i Vlade Republike Srpske o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa ovim arbitražnim postupkom.

Savjet ministara usvojio je Prijedlog za potpisivanje Operativnog sporazuma između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Međunarodnog centra za napredne mediteranske agronomske studije - Mediteranski agronomski institut Bari /CIHEAM Bari/ radi sprovođenja aktivnosti projekta "Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u BiH s ciljem usklađivanja sa EU standardima - PHYTO-BiH".

Vlada Italije izdvojila je grant vrijedan 1.198.400 evra i dodijelila ova sredstva tom međunarodnom centru za realizaciju ovog projekta. Na ovaj način će se, kako je navedeno, doprinijeti jačanju fitosanitarnog sistema BiH i njegovom postepenom usklađivanju sa pravnom tekovinom EU.

Prijedlog za potpisivanje ovog operativnog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Savjet ministara usvojio je Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o programu EU za jedinstveno tržište. To ministarstvo je zaduženo da bude nosilac aktivnosti koje se odnose na postupanje i zaključivanje sporazuma o učešću BiH u Programu i njegovim pojedinim stubovima, kao i da ostvaruje stalnu saradnju sa Direkcijom za evropske integracije i koordinatorom za program pomoći, te da o aktivnostima izvještava Savjet ministara.

Ministarstvo će, analizirajući aktivnosti predviđene ovim programom i obaveze koje u vezi sa tim proizilaze za BiH, zatražiti od nadležnih institucija na nivou BiH, entiteta i Brčko distrikta imenovanje kontakt-tački koje bi imale obavezu da dostavljaju informacije za njihovo izvršenje.

Savjet EU i Evropski parlament donijeli su u aprilu prošle godine Program EU za jedinstveno tržište za period 2021 - 2027. godine, vrijedan oko 4,2 milijarde evra.

Glavni ciljevi ovog programa su povećanje efikasnosti jedinstvenog tržišta, podrška preduzećima, pogotovo malim i srednjim, razvoj visokokvalitetnih evropskih standarda, jačanje i zaštita potrošača, unapređenje zdravlja ljudi, životinja i biljaka, te dobrobit životinja, kao i uspostavljanje okvira za finansiranje visokokvalitetnih statistika.

Jedan od šest stubova ovog programa predstavlja, kako se ističe, nastavak programa EU za konkurentnost malih i srednjih preduzeća /COSME/ za period 2014 - 2020. godina, u kome je učestvovala i BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana