Uspješno izvršeno restrukturisanje Sberbanaka

Srna
Foto: printscreen

Stalni odbor za finansijsku stabilnost BiH zaključio je danas da je uspješno izvršen postupak restrukturisanja nad Sberbankom BH i Sberbankom Banjaluka, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

- Stalni odbor je istakao da su otklonjeni svi raniji rizici povezani sa prethodnim vlasnikom, a očuvana je stabilnost banaka, obezbijeđena zaštita klijenata i deponenata, a time postignuta i stabilnost cjelokupnog bankarskog sistema u BiH.

U saopštenju je navedeno da Centralna banka garantuje monetarnu stabilnost na način da je svaka KM pokrivena evro valutom, da je apsolutno odgovorila zadatku i bez zastoja vrši snabdijevanje gotovim novcem sve komercijalne banke u BiH.

Svi depoziti u komercijalnim bankama osigurani su do iznosa od 50.000 KM, za šta garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

Potvrđena je bezbjednost, likvidnost i kapitalizovanost bankarskog sektora u BiH, a banke mogu izvršiti sve zahtjeve svojih deponenata, uključujući zahtjeve za podizanjem gotovog novca, i uz uvažavanje okolnosti u kojima se poslovanje trenutno odvija, održaće kontinuitet poslovanja u skladu s potrebama građana i privrede.

Na sastanku Stalnog odbora u Sarajevu analizirano je stanje finansijskog sektora u BiH.

Sastankom je predsjedavao guverner Centralne banke Senad Softić, a prisustvovali su ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, ministri finasija Republike Srpske Zora Vidović i Federacije BiH  Jelka Milićević, vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić i direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Krešimir Šoljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana