Uspješno izvršena dva vazdušna medicinska tranporta iz Banjaluke za Beograd

Srna

BANjALUKA- Pripadnici Helikopterskog servisa i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske uspješno su danas izvršili dva vazdušna medicinska transporta iz Banjaluke za Beograd.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je Srni da je prvi vazdušni medicinski transport izvršen u ranim jutarnjim časovima iz Banjaluke u Beograd kada je, na zahtjev Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC-a Srpske, trapsportovan dvadesetjednogodišnji pacijent S.S, koji je usljed saobraćajne nezgode u komi već 11 mjeseci.

"Helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske pacijent je uspješno transportovan na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, odakle će biti prebačen u Moskvu na dalje liječenje", naveo je Kusturić.

Prema njegovim riječima, tim pilota Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekara UKC-a Republike Srpske je u toku prvog transporta, dobio zahtjev za još jedan vazdušni medicinski transport iz Banjaluke u Beograd.

"Pacijent je muškarac inicijala R.T. /41/ koji je 11. maja primljen u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske zbog septičnog stanja na terenu akutnog pankreatitisa", naveo je Kusturić.

On je istakao da je Tim za vazdušni medicinski transport brzom reakcijom i koordinacijom organizovao i taj transport i u najkraćem vremenskom roku pacijent je prebačen sa UKC-a na Kliniku za intenzivnu njegu Prve hirurške klinike Kliničkog centra Srbije u Beogradu, pod punom podrškom i monitoringom ljekara specijaliste.

Primjeri poput ovog danas pokazuju da iako je broj letjelica skroman, pripadnici Helikopterskog servisa i ljekari UKC-a daju maksimalan doprinos poboljšanju sistema zdravstvene zaštite svakog stanovnika Republike Srpske.

Brojke iz ove, ali i iz prethodnih par godina pokazuju da su potrebe za letovima sve veće iz godine u godinu, što je naročito izraženo u ljetnom periodu i u sezonama požara, kada se pred pripadnike Helikopterskog servisa Republike Srpske stavljaju veći zahtjevi zbog širokog spektra operacija koje svakodnevno izvršavaju, te ukoliko bi se broj vazduhoplova povećao, spremni su da daju svoj doprinos u još većem kapacitetu.

U ovoj godini, zaključno sa današnjim danom i uspješno izvedenim transportom ova dva pacijenta, izvršeno je 35. vazdušnih medicinskih transporta.

Pripadnici Helikopterskiog servisa i ljekari UKC-a Republike Srpske će nastaviti i dalje odgovorno i predano izvršavati sve pred njih postavljene zadatke i biti na raspolaganju uvijek kada se to zahtjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana