Usluge hitne pomoći se ne smiju naplaćivati

GS
Usluge hitne pomoći se ne smiju naplaćivati

BANjALUKA - Zbog prijava osiguranika da im se u službama hitne medicinske pomoći pojedinih domova zdravlja naplaćuju usluge, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske strogo je naglasio, da su usluge hitne medicinske pomoći za sve građane besplatne.

- FZO Srpske usluge hitne medicinske pomoći finansira za sve građane, osigurane i neosigurane, i ne smije se dešavati da se usluge pružene u hitnoj pomoći naplaćuju građanima, bez obzira jesu li osigurani, gdje im je mjesto prebivališta, u kojoj ustanovi su registrovani i slično. Istovremeno, apelujemo i na građane da ne zloupotrebljavaju službe hitne medicinske pomoći i da se ovim službama obraćaju kada je to neophodno zbog vitalne ugroženosti, odnosno ozbiljnog rizika po zdravlje, jer u suprotnom mogu da ispaštaju pacijenti kojima je zaista potrebno hitno zbrinjavanje - dodaju u saopštenju.

Navode, da domovi zdravlja dobijaju sredstva od FZO Srpske za hitnu medicinsku pomoć prema broju stanovnika na području koje pokrivaju.

- Uprkos tome, uočili smo da ima slučajeva naplaćivanja usluga u službama hitne pomoći i one su od strane zdravstvenih radnika evidentirane kao usluge pružene na lični zahtjev pacijenta. Međutim, u službama hitne pomoći ne bi trebalo uopšte da se pružaju ''usluge na lični zahtjev'', već da se zbrinjavaju pacijenti kojima je potrebna hitna, neodložna zdravstvena zaštita. Napominjemo da se u Integrisani zdravstveni informacioni sistem unose medicinski parametri i podaci o pacijentu i ne određuje IZIS da li je pacijent u stanju hitnoće, niti da li neka usluga treba da se naplati, već to isključivo određuje nadležni zdravstveni radnik - navode u saopštenju.

Kažu, da ova pojava nije česta, ali se sporadično dešava, a Fond nastoji da pravovremeno reaguje kako bi zaštitili prava osiguranih lica, odnosno da pacijenti ne plaćaju nešto što je za njih Fond već platio.

- Među pacijentima kojima su naplaćivane usluge bilo je i osiguranih lica starijih od 65 godina, djece, kao i trudnica, koji su pri tome i registrovani u tim domovima zdravlja, te smatramo nedopustivim da se posebno ovim kategorijama osiguranika naplaćuju usluge, jer oni ne treba da plaćaju ni participaciju, a kamoli punu cijenu usluga i to u službama hitne pomoći. Osiguranike obavještavamo da imaju mogućnost da podnesu zahtjev za refundaciju sredstava ukoliko su im naplaćene usluge u hitnoj pomoći, a ti troškovi će ići na teret zdravstvenih ustanova koje su naplaćivale usluge - dodaje se u saopštenju.

Fond će sprovesti kontrole u svim domovima zdravlja u kojima je primjećeno naplaćivanje usluga u službama hitne medicinske pomoći i primjenjivaće ugovorom propisane kazne u slučaju utvrđenih nepravilnosti u radu, piše RTRS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana