Uskoro zbornik radova o odbrani zapadnih granica Srpske

SRNA
Uskoro zbornik radova o odbrani zapadnih granica Srpske

NOVI GRAD - O odbrani zapadnih granica Republike Srpske u septembru 1995. godine nema dovoljno dokumenata i Organizacija starješina Vojske Republike Srpske planira da objavi kao zbornik pet radova koji su danas prikazani na skupu koji su organizovali predstavnici ove organizacije.

Predsjednik regionalnog odbora Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Momir Kovačević istakao je da je 18. septembar značajan datum za Novi Grad, ali i cijelu Republiku Srpsku.

"Još jedan datum je važan za našu lokalnu zajednicu, 25. septembar. Novogradska brigada je tog dana izvršila kontranapad, kada su sve jedinice bile u nekakvom povlačenju i defanzivi, a zatim i vratila 380 kilometara kvadratnih, čime je oslobođena kompletna opština Novi Grad i dio krupske", rekao je Kovačević.

Stevan Tadić kaže da je današnji skup značajan jer se govori kako su branjene zapadne granice Republike Srpske. "Moja zamisao je da prikažemo istinite događaje onako kako su se dešavali na ovom prostoru", rekao je Tadić. Ratni komandant Prve novogradske brigade, pukovnik Ranko Dabić naglasio je da ova tema zaslužuje pažnju.

"Sve jedinice su 18. i 19. septembra vodile borbu protiv hrvatske agresije i njihovog upada i stvaranja mostobrana u rejonu Novog Grada i Dubici. Novogradska brigada je u isto vrijeme vodila borbu i sa snagama jedinica Petog korpusa iz pravca Krupe prema Novom Gradu", rekao je Dabić.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske za regiju Prijedor okuplja 250 starješina, iz Novog Grada 70

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana