Uskoro revizija studijskih programa u Srpskoj

GS
Foto: Srna

BANjALUKA - Vlada RS donijela je danas Odluku o formiranju interresorne komisije za reviziju studijskih programa u Srpskoj.

Zadatak Komisije je revizija studijskih programa na visokoškolskim ustanovama, koja će obuhvatiti analizu potreba za novim studijskim programima, ocjenu opravdanosti postojećih studijskih programa i potrebe za racionalizacijom istih po broju, vrsti i oblasti, a u skladu sa javnim interesom i potrebama tržišta rada u RS, stoji u saopštenju.

Vlada je donijela i Odluku o izmjenama i dopunama odluke o određivanju prioritetnih projekata iz Programa javnih investicija Republike Srpske za finansiranje iz budžeta u ovoj godini, za šta je planirano 150 miliona KM.

"Ukazala se potreba da se iz budžetskih sredstava za javne investicije za 2022. godinu finansiraju/sufinansiraju dodatni projekti, među kojima su: adaptacija postojećih i izgradnja novih smještajnih i terapijskih kapaciteta u JZU Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Mlječanica Kozarska Dubica, izgradnja Srpsko-ruskog hrama i pratećeg duhovno-kulturnog centra u Banjaluci, projekat Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice, izgradnja objekta za potrebe Policijske uprave Istočno Sarajevo, objekat za smještaj jedinica SAJ i žandarmerije i izgradnja parkinga u Centru za obuku Zalužani, Banjaluka i drugi", saopšteno je iz Vlade RS.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Akcioni plan usklađivanja propisa i drugih opštih akata RS sa propisima Evropske unije za 2022, te je donesen  Plan poslova premjera i osnivanja katastra nepokretnosti za ovu godinu.

Takođe, Vlada se upoznala sa Informacijom o izradi Tranzicionog plana za prilagođavanje kvalifikacija zaposlenih zahtjevima radnih mjesta u oblasti zdravstva i zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da, u saradnji sa Projektom jačanja sestrinstva u BiH, pripremi metodologiju izvođenja analize radne snage, istraživačka pitanja, dizajna analize, metode, učesnika, okvira i veličine testiranja, procedure i vremenskog okvira potrebnog za različite faze pripreme i realizacije analize.

Prihvaćena je i Informacija o sprovođenju Strategije razvoja lokalne samouprave u Srpskoj za period 2017-2021. godina, te je donesena Odluka o izradi Strategije razvoja lokalne samouprave u RS za period 2022-2028. godina.

Takođe, utvrđen je Prijedlog Vlade RS za Program rada Narodne skupštine RS za ovu godinu, koji će biti dostavljen Narodnoj skupštini, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana