Uručeno 26 posthumnih odlikovanja porodicama poginulih

Srna
Foto: Srna

PRNjAVOR - Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin uručio je danas u Prnjavoru porodicama 26 poginulih boraca sa područja ove opštine posthumna odlikovanja.

Župljanin je rekao da ne postoji značajnija obaveza Republike Srpske nego da posvećuje pažnju boračkim kategorijama, posebno porodicama poginulih boraca i da današnjim činom uručivanja 26 odlikovanja Republika Srpska izražava zahvalnost i odaje dužnu pažnju porodicama za žrtvu koju su njihovi najmiliji dali za Republiku.

"Da nije bilo te žrtve, uz žrtvu svih onih čiji su dijelovi tijela i krv ugrađeni u temelje Republike Srpske, srpski narod ne bi danas imao ono što se zove Republika Srpska i nivo slobode koji smo dostigli", izjavio je on. Župljanin je naglasio da u današnje vrijeme, nažalost, taj dostignuti nivo slobode i prava srpskog naroda pokušavaju ugroziti iz dijela međunarodne zajednice i onog dijela koji se u javnom diskursu označava kao političko Sarajevo.

"Sasvim je sigurno da Republika Srpska danas ima ukupan i institucionalni i demokratski kapacitet koji može dati adekvatne odgovore na sve prijatnje koje dolaze", rekao je Župljanin. On je istakao da Republika Srpska nikoga ne poziva na rat i ne želi ga jer o ratu pričaju oni koji u njemu nisu bili, ali da će Srpska koristiti sva druga demokratska raspoloživa sredstva da zaštiti ono što je krvlju stvarano i za šta su njeni heroji dali živote.

Vesna Rakić, čiji je brat Mario 1992. godine poginuo na derventskom ratištu, rekla je da je skupa cijena koju je srpski narod platio u proteklom ratu i da bi svi morali poštovati prolivenu krv srpskih boraca, a ne dijeliti se po stranačkoj pripadnosti i rukovoditi nekim sitnim, ličnim interesima. Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš ukazao je da su ovakvi događaji kakav je uručivanje posthumnih odlikovanja opomena da se ne dozvoli ponavljanje ratnih strahota i podsjetio da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 626 boraca sa područja opštine Prnjavor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana