Urađen prvi katalog spomenika u Srpskoj

Srna
Foto: Srna

SRBAC- Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević danas je organizovao prijem za predstavnike Udruženja SUBNOR-a iz te lokalne zajednice povodom izlaska iz štampe Kataloga spomen-obilježja podignutih u srbačkoj opštini u pomen poginulim borcima NOR-a i žrtava fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu.

"Obuhvaćeno je 26 spomen-obilježja na području opštine Srbac i ovo je prvi put u Republici Srpskoj da je neko uradio ovakav katalog spomenika koji su podignuti od Drugog svjetskog rata do danas, na čemu smo dobili pohvale i od predsjednika republičkog udruženja SUBNOR-a", rekao je predsjednik Udruženja Bogdan Davidović i zahvalio opštini Srbac za finansijsku pomoć.

On je istakao da je većina spomenika u relativno dobrom stanju i da je dosta urađeno proteklih godina na njihovom saniranju.

"Nekoliko njih je renovirano, naročito kada je riječ o popravljanju slova koja su bila dotrajala, a imaju još svega dva do tri spomenika koja bi trebalo urediti. Uglavnom, stanje je sasvim solidno", naveo je Davidović.

Davidović i predsjednik Skupštine SUBNOR-a Borivoje Sladić, koji je prisustvovao prijemu, su, u znak zahvalnosti za podršku u štampanju Kataloga, načelniku uručili primjerak ove knjige.

Na sastanku je razgovorano i o drugim tekućim pitanjima u vezi sa očuvanjem tekovina Narodnooslobodilačkog rata i zajednički je zaključak da je potrebno i dalje raditi na očuvanju kulture sjećanja, pri čemu će opština Srbac i dalje pružati materijalnu i svaku drugu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana