Upozorenje za Sarajevo zbog nezdravog vazduha

SRNA
Upozorenje za Sarajevo zbog nezdravog vazduha

SARAJEVO - Ministarstvo komunalne privrede, infrarostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajevo proglasilo je upozorenje zbog veoma nezdravog vazduha u Sarajevu i značajnog rasta zagađujućih čestica.

Na prijedlog stručnog tijela, upozorenje je proglašeno za opštine Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad, Centar, Ilidža, Vogošća i Ilijaš.

Od Baščaršije do Nedžarića zabranjeno je i saobraćanje teretnih vozila čija je najveća dozvoljena masa preko tri i po tone, a na području opština Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo zabranjuje se kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu euro dva i manju.

Upućen je i apel stanovništvu da reduku korištenje motornih vozila.

Preporuka je da se izbjegava boravak na otvorenom u zonama zagađenja vazduha, posebno u jutarnjim i večernjim časovima kada je koncentracija zagađujućih materija najveća.

Osobama sa hroničnim respiratornim i kardiovaskularnim oboljenjima, djeci, trudnicama i starijim osobama, ali i zdravim osobama, preporučuje se da što više vremena provode na svježem vazduhu.

U opštinama, u kojim je proglašeno upozorenje zabranjuje se održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom.

Indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu, izmjeren u 12.00 časova, iznosi 206.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana