Policija upozorava na sve češće prevare: Novac kradu putem lažnih mejlova

SRNA
Policija upozorava na sve češće prevare: Novac kradu putem lažnih mejlova

SARAJEVO - Federalna uprava policije /FUP/ upozorila je da na sve češće internet napade tehnikom takozvane prevare BEC kojima su izložena fizička i pravna lica u BiH i pozvala sve kompanije i organizacije na dodatan oprez u poslovanju.

Iz FUP-a su pozvali kompanije i organizacije da izvrše dodatnu autorizaciju i autentifikaciju poslovne korespondencije, ukoliko primijete sumnjive aktivnosti u komunikaciji mejlom, sa elementom inostranog plaćanja, posebno u dijelu zahtjeva za promjenom kodova IBAN i SVIFT.

FUP navodi da je u prethodna dva mjeseca uspio da spriječi nastanak štete, odnosno izvrši povrat novca u dva navrata u iznosu od oko 1,5 miliona KM, kao posljedicu pokušaja ove prevare.

Prevare BEC predstavljaju sofisticirane napade koji ciljaju privredne subjekte, pri kojim lice koristi lažne mejl adrese s ciljem presretanja elektronske korespondencije.

Krajnji cilj je da prevarant uvjeri žrtve u legalnost promjene načina plaćanja, pod izgovorom hitnosti, mijenjajući legalne instrukcije za plaćanje u dijelu SVIFT i IBAN sa njegovim instrukcijama za plaćanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana