Upozorenje građanima zbog toplotnog talasa: Šta (ne) treba raditi

Srna
Foto: Dražan Pozderović

ISTOČNO SARAJEVO - Uprava civilne zaštite Republike Srpske savjetuje građane da, zbog najavljenog toplotnog talasa, rashlađuju prostorije, izbjegavaju fizičke aktivnosti, boravak napolju u najtoplijem dijelu dana i da uzimaju više tečnosti.

-Osjetljiva populacija, djeca, trudnice, stari, oboljeli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju u ljetnjim mjesecima i najavljenim vremenskim uslovima -  saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Preporučuje se održavanje sobne temperature ispod 32 stepena Celzijusova tokom dana, odnosno ispod 24 stepena Celzijusova tokom noći.

-Ovo je naročito važno za djecu uzrasta do dvije godine, lica starija od 60 godina, kao i za hronične bolesnike. Bitno je i izbjegavati boravak napolju u toku najtoplijeg dijela dana od 10 do 17 časova - dodaje se u saopštenju.

Iz Republičke uprave civilne zaštite upozoravaju građane da se u najtoplijem dijelu dana ne naprežu fizički, da se rashlađuju vodom i da ne ostavljaju djecu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima.

Građanima se preporučuje da redovno unose tečnost, prije svega vodu, da ne konzumiraju alkohol, smanje unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića i izbjegavaju hranu sa visokim sadržajem proteina.

U saopštenju se građani pozivaju da potraže pomoć ako osjete vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili glavobolju.

Iz Republičke uprave civilne zaštite navode da će pratiti situaciju u kontaktu sa nadležnim lokalnim službama.

Narednih 10 dana u cijeloj Republici Srpskoj očekuje se vrlo toplo vrijeme, pogotovo od srijede, 10. jula, sa temperaturom vazduha do 40 stepeni Celzijusovih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana