Upoznajte Branku Dakić, jedinu ženu specijalistu dječije hirurgije u Srpskoj

GS
Upoznajte Branku Dakić, jedinu ženu specijalistu dječije hirurgije u Srpskoj

TREBINjE- Odgovorna, požrtvovana, željna znanja i novih dostignuća doktorka Branka Dakić oborila je tezu da je dječija hirurgija, kao specifična oblast medicine, rezervisana uglavnom za muškarce.

Jedina je žena specijalista dječije hirurgije u Republici Srpskoj. Zaposlena je u bijeljinskoj bolnici "Sveti Vračevi".

Sa skalpelom u ruci u operacinoj sali spašava dječije živote. To je njena životna misija, kojoj je posvetila godine učenja.

- Naš posao je izazov sam po sebi, pomoći nekome, riješiti njegov problem i vidjeti poslije toga njegovo nasmijano i srećno lice je i više nego dovoljno, potvrda da se sve to isplati i da je to zaista vrijedno - kaže specijalista dječije hirugine u bolnici "Sveti Vračevi ", dr Branka Dakić.

Spontanost i ljudskost prepoznaju i mali pacijenti, a posebno njihovi roditelji.

- Sve pohvale za doktoricu i želim joj sve najbolje i puno uspjeha, drago mi je što jedna takva osoba ima za našu dječicu, da što manje posla ima ali sve pohvale - rekla je Sanja Marinković.

Dodatno znanje dobijala je i od svog prvog mentora i direkotora bijeljinske bolnice dr Mikajla Lazića koji je 18 godina bio jedini dječiji hirurg u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Dr Branka je izuzetan ljekar, da ne pominjem njen prosjek i kao studenta 9, 7 što je pokazatelj vrednoće i njenog odnosa prema poslu i vrlo predana i kao dr i kao čovjek, nije joj teško ništa uraditi i u pola noći doči čak i kada nije pripravna da dođe da pomogne meni izuzetan doktor - istakao je v.d. direktora JU "Sveti Vračevi" Bijeljina, Mikajlo Lazić.

Stalno se usavršava, ali i nastoji da na Odjeljenju dječije hirurgije uvedu novi operativni zahvati koji do sada nisu rađeni. U tome ima podršku od eminentnih hirurga iz Beograda.

- To su profesori Radoje Simić sa Instituta za majku i dijete u BG i prof. Siniša Dučić sa Univerzitetske dječije klinike. Mi imamo tu mogućnost da pacijentima kojima je neophodan njihov tretman omogućimo njihov dolazak i onda oni ovdje obavljaju te operacije uz našu asistenciju - kaže specijalista dječije hirugine u bolnici "Sveti Vračevi", dr Branka Dakić.

Posao dječijeg hirurga je veoma zahtjevan, a taj put još je teži ženama, koje moraju pronaći balans između posla i porodice.

Ljubav supruga i sina su dodatni motiv i podrška za doktorku Branku Dakić za sve što želi postići u budućnosti kako bi ostavila i svoj lični pečat na unapređenju dječije hirurgije, piše RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana