Uplaćen milion KM opštinama koje je poharalo nevrijeme: Novac stigao, šteta još na procjeni

Anita Janković Rečević
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Domaćinstva u Modriči, Srpcu, Vukosavlju i Novom Gradu, čije su kuće i usjevi nedavno stradali u olujnom nevremenu, mogu računati na novčanu pomoć prilikom sanacije štete jer je Vlada RS za te namjene opštinama uplatila milion KM.

Snažan vrtložni vjetar, praćen olujnom kišom poharao je sredinom prošle sedmice nekoliko srbačkih sela, ostavivši za sobom sablasne slike polupanih automobila, kuća bez krovova, počupano drveće i gotovo sa zemljom sravnjene poljoprivredne kulture. Samo nekoliko dana ranije slična sudbina zadesila je i stanovnike Modriče, kada je grad veličine oraha nanio ogromnu štetu na objektima, voćnjacima i usjevima pšenice, ječma, kukuruza, ali i povrtarskih kultura. Nevrijeme je tada probleme donijelo i Novom Gradu i Vukosavlju.  

Sa ciljem prevazilaženja posljedica elementarnih nepogoda Vlada RS juče je opštini Srbac uplatila 450.000 KM, Modriči 350.000, te Vukosavlju i Novom Gradu po 100.000 KM. 

- Sredstva su obezbijeđena iz Fonda solidarnosti Srpske za štetu koju su ove opštine pretrpjele na pokretnoj i nepokretnoj imovini, kao i za gubitak prinosa poljoprivrednih kultura - saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Načelnik Srpca Mlađen Dragosavljević kaže za “Glas” da još nije poznato koliku je tačno štetu nevrijeme nanijelo ovoj lokalnoj zajednici. 

- Komisija za procjenu štete na objektima završila je terenski dio posla, a obračunski bi trebalo da bude gotov do kraja sedmice kada ćemo znati visinu pričinjene štete. Imamo oko 90 zahtjeva samo o pitanju objekata, međutim kada je riječ o poljoprivrednim usjevima šteta je nemjerljivo veća pa komisija ima još mnogo posla na terenu - kazao je Dragosavljević. 

On je naglasio da je pričinjena šteta zasigurno veća od iznosa koji im je donirala Vlada RS zbog čega će nastojati da što pravednije raspodijele sredstava, po strogo utvrđenim kriterijumima. 

- Nažalost, imamo slična iskustva iz 2019. godine kada je Srbac zadesilo olujno nevrijeme još većih razmjera pa ćemo te kriterijume na neki način pokušati primijeniti i u ovom slučaju - kazao je Dragosvaljević i zahvalio Vladi na pomoći, navodeći da opština trenutno nije u mogućnosti da novčano pomogne domaćinstvima koja su pretrpjela štetu.  

Procjena štete nije završena ni u Modriči, a načelnik te opštine Jovica Radulović kaže da je pristiglo oko 1.700 zahtjeva.

- Očekujem da do kraja sedmice, iako je rok početkom jula, dobijemo procijenjenu visinu štete nakon čega ćemo zakazati sjednicu Skupštine opštine i odbornicima predočiti izvještaj. Nakon usvajanja izvještaj ćemo dostaviti Vladi RS čija sredstva su već na našem računu. Cilj nam je da idemo što prije u realizaciju, da vidimo koliko procenata će ljudi dobijati jer iznos koji je Vlada uplatila nije dovoljan. Sa resornim ministarstvom ćemo dogovoriti način raspodjele - kazao je Radulović. 

I on je istakao da u opštinskom budžetu nema novca za sanaciju štete. 

- Razmišljali smo ako bude potrebe, kada budemo imali procjenu štete, da idemo na uštede na drugim stavkama. I da možda iznos namijenjen za subvencije poljoprivrednicima, koji je veći od 200.000 KM, usmjerimo u tom pravcu. Skupština mora donijeti odluku o tome - rekao je Radulović i dodao da su se obratili i Vladi FBiH za pomoć na osnovu zahtjeva povratničkih mjesnih zajednica koje su pogođene nevremenom te da očekuju da će im izaći u susret.

Uplaćeni iznosi po opštinama ( u KM)

Srbac           –  450.000

Modriča       – 350.000 

Vukosavlje   – 100.000 

Novi Grad    – 100.000 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana