Upaljen meteoalarm, moguć intenzivan porast vodostaja

Srna
Upaljen meteoalarm, moguć intenzivan porast vodostaja

BANjALUKA- Na području Banjaluke i Trebinja danas je na snazi narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina, a očekuje se da će pasti do 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Na području Trebinja narandžasti meteoalarm na snazi je i zbog udara vjetra jačine od 50 do 80 kilometara na čas, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz ovog zavoda upozoravaju na moguće poremećaje u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama, te teške uslove za vožnju.

U svim ostalim krajevima u Srpskoj i FBiH na snazi je žuti meteoalarm koji upozorava na pljuskove praćene grmljavinom.  Uprava civilne zaštite Republike Srpske upozorava da zbog obilnih padavina u kratkom periodu može doći do intenzivnog porasta vodostaja, a posebni problemi su mogući sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama kao i pojavom bujičnih poplava na manjim vodotocima.

Tokom današnjeg dana predviđa se intenzivnija kiša, navedeno je na stranici Republičke uprave civilne zaštite.

Očekuje se od 30 do 50 milimetara kiše u većini predjela. U široj regiji od Doboja ka Banjaluci, na sjeverozapadu i u gornjem toku Drine ponegdje se očekuje i više od 70 milimetara kiše.

Republička uprava civilne zaštite, u kontaktu sa lokalnim službama zaštite i spasavanja, profesionalno će ispratiti ovu meteorološku prognozu koja može biti opasna po ljude i materijalna dobra.

Građani se mole da obrate pažnju na najavu nevremena i da, u skladu s tim, organizuju svoje aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana