Univerzitet u Istočnom Sarajevu vodeći univerzitet iz BiH na SCImago Institutions Rankings

Rtrs
Foto: Printscreen

Univerzitet u Istočnom Sarajevu zauzeo je prvo mjesto univerziteta u BiH prema posljednjem izvještaju SCImago Institutions Rankings (SIR) za 2022. godinu.

Univerzitet je prvi put uvršten na ovu listu 2020. godine kada se nalazio na 789. mjestu i danas zauzima 681. mjesto u svijetu od 8.084 rangiranih institucija.

SIR predstavlja rangiranje akademskih i istraživačkih institucija na osnovu kompozitnih indikatora koji se baziraju na istraživanju (50 odsto), inovacijama (30 odsto) i društvenom uticaju (internetska vidljivost) (20 odsto).  

Najbolji kvartil dobija institucija u svojoj zemlji upoređujući kvartile na osnovu vrijednosti ukupnog indikatora, faktora istraživanja, inovacija i društvenog faktora. Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u ukupnom rangu uvršten u najbolji, prvi kvartil (Q1).

Kao izvor podataka za istraživačke rezultate SIR koristi SCOPUS bazu, za indikator inovacije PATSTAT bazu, a informacije o internetskoj vidljivosti se baziraju na Google i Ahrefs, Unpaywall bazi za procjenu broja dokumenata sa otvorenim pristupom i Altmetrics od PlumX metrics i Mendeley za procjenu društvenog uticaja institucije.

Cilj SIR je da obezbijedi koristan metrički alat za institucije, kreatore politika i istraživače za analizu, evaluaciju i poboljšanje aktivnosti, rezultata i ishoda rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana