UNDP počeo realizaciju projekta podrške Održivosti zaštićenih područja

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO - Razvojni program UN /UNDP/ počeo je provođenje novog projekta u BiH pod nazivom "Održivost zaštićenih područja" koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine /GEF/.

Glavni cilj ovog petogodišnjeg projekta je da ponudi održivu alternativu postojećem modelu upravljanja zaštićenim područjima u zemlji radi smanjenja sve većih posljedica klimatskih promjena na biološku raznolikost, saopšteno je iz UNDP-a.

BiH je dom brojnim endemskim, reliktnim vrstama i ekosistemima, te je po biološkoj raznolikosti među prvih pet zemalja u Evropi.

Ovim projektom se nastoji doprinijeti smanjenju razlika između kapaciteta zaštićenih područja i njihove sve veće osjetljivosti na nove prijetnje, te potrebe očuvanja biološke i ekosistemske raznolikosti, dodaje se u saopštenju.

Projekat će ponuditi alate i instrumente za diverzifikaciju i unapređenje održive turističke ponude odabranih zaštićenih područja i okolnih zajednica.

To će pružiti podršku za obezbjeđivanje finansijske održivosti i stvaranje razvojnih mogućnosti koje će valorizovati jedinstvene prirodne vrijednosti bez njihovog ugrožavanja.

Samim tim, veliki potencijal koji BiH posjeduje u smislu biološke raznolikosti biće usmjeren ka razvoju ekoturizma koji bi uključio zaštićena područja, okolne zajednice i "zeleni" biznis u novu turističku ponudu zasnovanu na izuzetnim prirodnim vrijednostima.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Ministarstvom trgovine i turizma Srpske, Ministarstvom ekologije i turizma FBiH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Fondom za zaštitu životne sredine FBiH, kao i sa upravnicima zaštićenih područja i partnerskim jedinicama lokalne samouprave širom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana