Unaprijediti saradnju u oblasti zaštite životne sredine

Srna
Foto: srna

SARAJEVO- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom zaštite životne sredine Srbije Irenom Vujović o unapređenju saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

Na sastanku je istaknuto da su BiH i Srbija potpisale bilateralni sporazum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, te je ukazano na potrebu dodatnog jačanja i unapređenja saradnje na korist građana obje zemlje.

Sastanku su prisustvovali su i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar životne sredine i turizma Federacije BiH /FBiH/ Edita Đapo, te direktor preduzeća "Hidroelektrane na Drini" Nedeljko Perišić, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Sagovornici su saglasili da je u predstojećem periodu potrebno definisati aktivnosti i planove s ciljem zajedničkog nastupa i apliciranja regionalnih projekata prema međunarodnim finansijskim institucijama.

U saopštenju se dodaje da je naglašena podrška prekograničnoj saradnji opština iz Republike Srpske i Srbije u oblasti zaštite životne sredine, te je iskazana spremnost i mogućnost uključivanja opština iz Federacije BiH /FBiH/ u ove procese.

Na sastanku je bilo riječi i o problemu plutajućeg otpada na rijeci Drini, pri čemu je zaključeno da rješevanje ovog pitanja zahtijeva regionalni pristup i ozbiljnu posvećenost s ciljem zaštite životne sredine i zdravlja građana.

S tim u vezi, Košarac je predložio da u januaru bude domaćin sastanka nadležnih ministara iz Republike Srpske, FBiH, Srbije i Crne Gore kako bi se razgovaralo o ovom višedecenijskom problemu koji prijeti da izazove ekološku katastrofu, ali i ugrozi proizvodnju električne energije.

Košarac je napomenuo da plutajući otpad predstavlja ne samo ekološki problem, nego prijeti da ugrozi stabilnost energetskog sektora u Republici Srpskoj.

On je pozdravio i podržao aktivnosti koje su Republika Srpska i Srbija preduzele na sanaciji plutajućeg otpada u proteklom periodu, te naglasio potrebu da se u rješavanje ovog problema aktivno uključe i nadležne institucije u Crnoj Gori.

Košarac je ukazao i na potrebu regionalne saradnje kada je u pitanju realizacija obaveza proisteklih iz usvojene Zelene agende i Sofijske deklaracije.

On je konstatovao da je Srbija regionalni lider u ovim procesima, te da je inicijativa "Otvoreni Balkan" dobra platforma za regionalno povezivanje i u ovom segmentu.

Učesnici današnjeg sastanka izrazili su visok stepen saglasnosti kada je u pitanju unapređenje saradnje u oblasti ekologije, kao i potrebe aktivnog rada na realizaciji politika zaštite životne sredine i zdravlja građana.

U tom kontekstu dogovoreno je održavanje periodičnih sastanaka na ministarskom nivou s ciljem intenziviranja saradnje u ovim oblastima, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana