UKC: Vodeći svjetski torakalni hirurg održao dvodnevni hirurški program

Srna
Foto: srna

ANjALUKA - Vodeći svjetski grudni hirurg Dijego Gonzalez Rivas održao je na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske dvodnevni hirurški program tokom kojeg je zajedno sa ljekarima Klinike za torakalnu hirurgiju izveo četiri hirurška zahvata.

Rivas je tokom četvrte posjete UKC-u održao i predavanje o robotski asistiranoj torakoskopskoj hirurgiji. On je istakao da mu je drago što je ponovo gost UKC-a i da je došao sa idejom da se urade najkompleksnije operacije uz minimalni invazivni pristup, što je najbolje rješenje za pacijente.

"Pričali smo o razvoju robotskog programa u UKC-u što bi mogli započeti u bliskoj budućnosti i bili bi prvi robotski centar na Balkanu, sa tim što bi akcenat bio na robotskoj torakalnoj hirurgiji", rekao je Rivas novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku danas da sretne pacijenta koga je operisao u UKC-u prošle godine, pri čemu je odstranjen tumor iz disajnih puteva sa poštedom pluća. "To je jedna od najtežih operacija u torakalnoj hirurgiji koju smo izveli minimalno invazivnim pristupom kroz jedan mali rez", rekao je Rivas.

On je pohvalio tim ljekara Klinike za torakalnu hirurgiju UKC-a koji je, kako je rekao, izgradio vrlo visoko razvijenu minimalno invazivnu torakalnu hirurgiju.

Načelnik Klinike za torakalnu hirurgiju UKC-a Republike Srpske Marko Kantar rekao je da je velika čast da je na Klinici za torakalnu hirurgiju gost najveće ime grudne hirurgije na svijetu.

"Radimo i dalje na progresu, mislimo da smo trenutno najnaprednija torakalna hirurgija u regionu. Međutim, pošto je to dinamičan posao, pomoć eksperata nam je uvijek potrebna", rekao je Kantar.

On je dodao da ljekari Klinike za torakalnu hirurgiju UKC-a juče i danas rade četiri operacije od planiranih šest. "S obzirom da je riječ o najkompleksnijim mogućim operacijama stići ćemo uraditi samo četiri operativna zahvata", naveo je Kantar. On je izrazio nadu da je robotski asistirana torakoskopska hirurgija bliska budućnost u UKC-u.

"Biće mi drago da budemo prvi u regionu koji će to raditi", rekao je Kantar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana