Ujedinjena Srpska: Mir je jedina opcija za Srpsku

Srna
Foto: gs

BANjALUKA - Ujedinjena Srpska saopštila je danas da apsolutno odbacuje sukobe i rat kao mogućnost političke krize u BiH, čije rješenje može biti samo razgovor kojim će se doći do dogovora o pravima svakog naroda i oba entiteta na principima uvažavanja i ravnopravnosti, što je jedina opcija za budućnost BiH.

 „Mir je jedina opcija za Republiku Srpsku i BiH“, navodi se deklaraciji koju je juče usvojio Glavni odbor ove stranke u Brčkom.

Ujedinjena Srpska smatra i da je, pored svih razlika među političkim partijama u Srpskoj, nesporna čvrsta i nepokolebljiva volja svih političkih faktora i društvenih slojeva za borbom za institucije Republike Srpske i njen ustavni položaj u BiH zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

„Politička i demokratska afirmacija naših prava, uz otvaranje pregovora o budućnosti i vraćanju otetih nadležnosti Republike Srpske jeste demokratsko pravo i načelo koje ne ugrožava mir. Naprotiv, ona otvara vrata budućih dobrih odnosa naroda i entiteta u BiH zasnovanih na poštovanju, ravnopravnosti i saradnji“, navodi se u deklaraciji.

 Ujedinjena Srpska poziva na dijalog u Narodnoj skupštini Republike Srpske prije održavanja sjednice o povlačenju saglasnosti Srpske o prenosu nadležnosti kako bi dogovorili najveći mogući konsenzus, kao i da je potrebno povećati aktivnosti Srpske na međunarodnom planu s ciljem zaštite svojih prava i raskrinkale podvale i laži koje šalju krivu sliku o Srpskoj.

„Raskrinkavanje laži o Republici Srpskoj i sprečavanje oduzimanja naših prava se ne postiže političkim sukobima koje vode podijeljenom društvu, već odgovornim odnosom prema budućnosti, prihvatajući narod kao jedinog sudiju koji odlučuje o tome ko je u pravu i ko treba da predstavlja Republiku Srpsku, što se verifikuje na demokratskim izborima“, navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji se navodi da je zapošljavanje i povećanje plata osnovna ekonomsko-politička orijentacija te stranke, kao i borba za ostanak mladih uz stalno novo zapošljavanje, te demografska pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana