Ugroženi medvjedi dobijaju utočište u Srpskoj!

Danijela Bajić
Ugroženi medvjedi dobijaju utočište u Srpskoj!

DRINIĆ - Privredno lovište “Lom” na području Drinića uskoro bi trebalo da postane i prihvatilište za ugrožene medvjede, što će doprinijeti zaštiti životinja, ali i privući brojne turiste u ovaj kraj Srpske.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske krajem prošle sedmice je održan sastanak sa predstavnicima fondacije “Bears in Mind” iz Holandije, koji se bave zaštitom medvjeda širom Evrope. U okviru dolaska eksperata za zaštitu medvjeda u Srpsku organizovana je i posjeta lokaciji planiranog prihvatilišta u Driniću.

Cilj posjete predstavnika ove holandske fondacije je da u saradnji resornog ministarstva, “Šuma RS”, Centra za životnu sredinu i drugih zainteresovanih subjekata otpočnu aktivnosti projektovanja i realizacije osnivanja prihvatilišta za medvjede koje bi imalo ulogu regionalnog centra za zbrinjavanje ugroženih jedinki medvjeda, kao i za turističke i edukativne svrhe.

Načelnik Odjeljenja za lovstvo u ministarstvu Goran Zubić istakao je da Srpska odavno, sticajem okolnosti, ima određenih “problema sa medvjedima”.

- Kod nas se s vremena na vrijeme pojavljuju jedinke koje su pronađene u zatočeništvu, naravno na nelegalan način. Njih je potrebno izuzeti i smjestiti u adekvatan smještaj. Međutim, tu se pojavljuje problem, na primjer, kada inspekcija identifikuje takvu situaciju, mi praktično nemamo adekvatan prostor - rekao je Zubić za “Glas Srpske”.

To ih je, dodaje, podstaklo da pokrenu priču o formiranju prihvatilišta, gdje su uslovi dobri i humani za medvjede. Zamišljeno je, nastavlja on, da tu bude napravljena ograda uz prateće objekte i infrastrukturu gdje bi medvjedi bili trajno smješteni, jer takvim životinjama, kako kaže, nema povratka u prirodu.

- To je bila naša ideja, ali s obzirom na to da nemamo iskustva u tome, konsultovali smo se sa holandskom fondacijom, koja se tim bavi širom Evrope. Prije ovog sastanka obišli smo jedno takvo prihvatilište u Njemačkoj - kazao je Zubić.

Sljedeći korak je, prema njegovim riječima, sve ideje, o kojima su pričali na sastanku, staviti na papir, zatim uraditi projekat i odrediti zaduženja institucija.

- Pretpostavljam da bi se za nekih godinu - dvije moglo govoriti o nekom finalnom djelu projekta, odnosno realizaciji, a njegov značaj bi bio višestruk - istakao je Zubić.

Osim što bismo na taj način zaštitili medvjede, takođe bismo mogli, kaže on, zbrinuti i druge jedinke, pronađene bolesne i rođene u prirodi, a značajno bi bilo i sa turističkog aspekta, gdje bi ovo prihvatilište bilo praktično jedino u bližoj regiji, misleći na FBiH, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

- To bi prihvatilište, isto tako, služilo i u edukativne svrhe, jer bi đaci i studenti bili u mogućnosti da se upoznaju sa tom životinjskom vrstom koja je za nas jako važna i na koju smo ponosni - rekao je Zubić.

Dodao je da je po nekim njihovim procjenama trenutno sedam-osam zatočenih jedinki, manjim djelom u Srpskoj, a većim djelom u FBiH.

Hrvatska

Prema riječima Gorana Zubića, jedino u Hrvatskoj u Kuterevu, kada je u pitanju okruženje, ima prihvatilište za medvjede. 
To prihvatilište pruža sklonište za siročiće, odnosno zaštitu medvjeđeg staništa, promovisanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetilaca, odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom harizmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana