Ugljevik: U školama više govoriti o problemu vršnjačkog nasilja

Srna
Foto: srna

UGLjEVIK- Učenici Srednjoškolskog centra /SŠC/ "Mihailo Petrović Alas" iz Ugljevika snimili su video-zapise o problemu vršnjačkog nasilja koje su proslijedili nadležnim institucijama da ih upute na adrese škola širom Republike Srpske, smatrajući da su te ustanove pravo mjesto za stvaranje svijesti kod djece i mladih o ispravnom moralnom suđenju i empatiji.

Oni smatraju da u vaspitno-obrazovnim ustanovama treba više govoriti o ovoj temi. Član grupe učenika koji su snimili video-zapise Sandra Jovanović rekla je Srni da je svijest o ovom problemu važno graditi od najranijeg uzrasta.

"U toku našeg rada shvatili smo da vršnjačko nasilje počinje u najranijem, predškolskom uzrastu kod djece, te se nastavlja kroz dalje školovanje", navela je Jovanovićeva.

Ona je istakla da su do sada uspjeli da naprave dva video-zapisa - prvi za djecu predškolskog uzrasta i drugi prilagođen osnovcima koji su već prikazani u nekoliko vrtića i osnovnih škola, od kojih su autori dobili podršku i ohrabrenje da nastave sa radom.

"U planu je snimanje videa za srednjoškolce. Njemu želimo da posvetimo posebnu pažnju jer smatramo da je srednjoškolce najteže zainteresovati da razgovaraju o ovoj temi", ukazala je Jovanovićeva.

Ona je rekla da su video-zapisi proslijeđeni nadležnim institucijama, Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkom pedagoškom zavodu, da bi ih oni proslijedili svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srpskoj.

"Smatramo da bi to bio mali korak za škole u borbi protiv ovog problema, ali veliki za one koji ovaj problem imaju", naglasila je Jovanovićeva. Ona je napomenula da ovaj problem može da izazove ozbiljne posljedice na mlado biće poput nesigurnosti, anksioznosti, socijalnih fobija, pa čak i ozbiljnijih depresija.

"Mnoga djeca potiču iz nestabilnih porodičnih okruženja koja im ne pružaju čvrstinu i mehanizam kako da se nose sa ovim problemom. Ni u školama se ovoj temi ne posvećuje onoliko pažnje koliko bi trebalo.Zato smo zaključili da bi veliki korak bio ukoliko bi se ova tema aktuelizovala i ukoliko bi zvanične institucije shvatile važnost veće prisutnosti ove teme u vaspitno-obrazovnim ustanovama", rekla je Jovanovićeva.

Ona je, kada je riječ o daljim školskim obavezama ove grupe srednjoškolaca u vezi sa projektom "Ja građanin", navela da se one tiču njihovog učešća na regionalnom takmičenju, na koje su se plasirali kao pobjednička ekipa u ime ugljevičkog SŠC "Mihailo Petrović Alas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana